Tarot

tarot-result          Tarot (cunoscut și ca trionfi, mai târziu tarocchi) este un set de cărți (78 la număr), folosite din secolul al XV-lea în diferite regiuni ale Europei pentru jocuri ca tarocchini italian și tarot francez. Începând cu sfârșitul secolului al XVIII-lea și până-n prezent, cărțile de tarot au fost folosite în ocultism și ca hartă spirituală a drumurilor.
            Cuvântul tarot provine din italianul tarocchi, care nu are origine. Una din teorii presupune că cuvântul “tarot” provine de la râul Taro în nordul Italiei, lângă regiunea Parma. Unii scriitori cred că cuvântul provine din limba arabăطرق turuq, care înseamnă ‘patru drumuri’. O altă variantă poate fi din arabul Arabic ترك taraka, ‘a lăsa, a abandona, a omite’. După etimologia franceză, cuvântul italian tarocco derivă din arabul طرح ṭarḥ, respingere; scădere, deducție, reducere.
            Etteilla a fost primul care a folosit tarotul în scopuri oculte, părerea lui era că originea cărților tarot, provine de la Cartea lui Thoth. Cărțile de tarot ale lui Etteilla, conțin teme legate de Egiptul Antic. Termenul “arcana majoră” și “arcana minoră” pentru prima dată au fost folosite de Jean Baptiste Pitois (de asemenea cunoscut sub numele Paul Christian) și niciodată nu au fost utilizate pentru jocurile Tarot.
            De la celebrul autor Edward Waite pornește tarotul Rider Wait desenat de Pamela Colman Smith sub îndrumarea lui, în 1910. Edward Wite a studiat tarotul și era de părere că gravurile sale reprezentau simbolurile universale care ascundeau adevărul despre viață.Edward Wite menține poziția inversată între Putere și Justiție și așezarea Nebunului înaintea Magicianului, cum stabilise de fapt Golden Dawn, integrată între cabaliști și masoni. Pentru prima dată dă arcanelor minore o figură simbolică legată de semnificația pe care o poartă și elimină litera evreiască.
            Golden Dawn (Zorii Aurii) a fost o mișcare ocultă și esoterică rosicruciană de la sfârșitul secolului al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea din Marea Britanie întemeiată de William Robert Woodman, William Wynn Westcott și Samuel Liddell MacGregor Mathers, masoni și membrii ai Societas Rosicruciana în Anglia. Din Zorii Aurii au făcut parte personalități celebre, precum poetul William Butler Yeats sau magicianul Aleister Crowley, dar și cei doi oameni care au avut rolul fundamental în crearea tarotului Waite: Arthur Edward White, creatorul său la nivel de concept și de simboluri, și Pamela Colman Smith, cea care a desenat atât marile, cât și micile arcane (faptul că și micile arcane sunt illustrate reprezintă una dintre principalele inovații pe care acest pachet de cărți le-a adus în evoluția istorică a tarotului). Zorii Aurii era o societate ai cărei membri credeau în existența OZN-urilor și a extratereștrilor.
            Cărțile de tarot sunt o reprezentare în imagini a istoriei lumii. Combinațiile lor reflectă jocul energiilor universale și comportamentul lor. De aceea s-a crezut că, dacă te conectai cu energia prin intermediul cărților, puteai cunoaște adevărul suprem, puteai înțelege universul și forțele naturii.
             
Setul de 78 cărți are două părți distincte:
            Arcana Majoră (taine) – constă din 22 cărți fără costume: Magicianul, Marea Preoteasă, Împărăteasa, Împăratul, Marele Preot, Îndrăgostiții, Faetonul, Forța, Ermitul, Roata Norocului, Dreptatea, Spânzuratul, Moartea, Echilibrul, Diavolul, Turnul, Steaua, Luna, Soarele, Judecata, Lumea, și Nebunul.
            Fiecare carte ilustrează o scenă, deseori o persoană sau câțiva oameni, cu multe elemente simboliste. În majoritatea seturilor, fiecare carte are număr (deseori cifre romane) și denumire, unele au numai imaginea. Vechile seturi nu aveau nici număr nici nume pe cărțile majore (probabil că oamenii care le foloseau erau analfabeți) și ordinea cărților nu a fost standardizată. Ordinea generală a cărților este:
            Imaginile Arcanei Majore reprezintă un simbolism variat și reflectat mai mult pe ilustrații decât informația care ne redă însuși denumirea cărții. Arcana Majoră este mai semnificativă în comparație cu Arana Minoră și în citire are o importanță mai mare.
 
            Arcana Minoră (secrete) – constă din 56 cărți, împărțite în patru grupe de 14 cărți fiecare; 10 numerotate și 4 de curte. Cărțile de curte sunt Regele, Regina, Cavalerul și Valetul, în fiecare din patru grupe. Tarotul tradițional italian se împarte în Spade, Bâte, Pentagrame și Cupe.
 

Costumul latin

Elementul

Clasa

Resursa

Bâte

Foc

Societate

Creativitate și voință

Pentagrame

Pământ

Negustorie

Banii sau posesiunile

Cupe

Apa

Cler

Emoții și dragoste

Spade

Aer

Nobilime și militărie

Motiv

 
            Modul de așezare a cărților pentru a afla răspuns la o întrebare, ordinea lor de extragere și așezarea pe masă, se numește etalare (termen împrumutat din jocurile de societate), citire sau tiraj (termenul vechi clasic). Sunt foarte multe tipuri de etalări, de la simpla extragere a unei cărți, la etalarea cu 10 cărți (Crucea celtică, cea mai cunoscută și mai utilizată), etalarea astrologică sau cercul celest (12 cărți) sau etalarea țigănească (21 de cărți).
            Cu cât sunt mai multe cărți cu atât mai complicată devine etalarea, deoarece informațiile trebuie conectate și armonizate, deși se obțin mai multe detalii. Pe de altă parte, chiar și o singură carte poate fi dificil de interpretat, pentru că are mai multe semnificații și depinde de: întrebare, poziția cărții, cărțile care o înconjoară, orientarea sa (poziția directă sau inversă).
                                                                                                                                                                                                                                                                                                               Sursa: ro.wikipedia
Pentru detalii, click pe imagine!
 
                         Tarot si data nasteriijpg         000 Imagine
   Etalări lunare            Etalări speciale Tarot              Tarotul și data nașterii                    Tarotul și Zodiile
        [sbscrbr_form]