Saturn în zodia Vărsător, 22 martie 2020

                           Saturn în zodia Vărsător

                „Învingerea fricii este începutul înțelepciunii.” Bertrand Russell
            Saturn a intrat în zodia Vărsător în data de 22 martie 2020, la ora 5:58′, până în data de 2 iulie 2020, când va reveni în semnul Capricorn prin retrogradare, urmând să revină în zodia Vărsător în data de 17 decembrie 2020 și va tranzita această zodie până în data de 7 martie 2023.  Ultima dată când a tranzitat Saturn (guvernator tradițional al zodiei Vărsător) a avut loc în  intervalul 6 februarie 1991  – 29 ianuarie 1994.
         Saturn are domiciliul nocturn în zodia Capricorn (cel diurn este în semnul Vărsător) fiind considerată planeta timpului, deci și a întârzierilor, a limitării, obstacolelor, reprezintă disciplina, responsabilitatea, munca, efortul susținut dar și maturitatea, creșterea, tradiția, stăpânește muntele, solitudinea dar și elevarea spirituală. Saturn este resimțit adeseori ca un impuls de a face lucrurile clare și concrete, după ce ne-am confruntat cu limitările propriului ego, cele care ne împiedică să progresm către o direcție care ne poate aduce sentimentul de împlinire.
        Divinitățile responsabile cu măsurarea timpului sunt zeul Soarelui, al Lunii și Kronos. Saturn este considerat ca fiind Kronos la romani, cel care se confundă cu timpul care se scurge, care distruge tot, domnia lui simbolizând această putere asupra întregii lumi. Astfel este măsurat timpul diurn, cel nocturn, eterna revenire a ciclurilor lunare și punctul terminus, sfârșitul timpului însuși. Simbolul lui Saturn este coasa zeului Kronos. Acest punct terminus este reprezentat de Saturn sub înfățișarea lui macabră, a neîndurătorului secerător de vieți, cel care ține în mână celebra coasă devenind astfel zeul morții noastre corporale. Saturn este numit după zeul roman Saturnus (de la care provine denumirea zilei de sâmbătă), echivalentul zeului grec Kronos (Titan și tatăl lui Zeus), babilonianul Ninurta și divinității Hindu Shani. Saturn taie legătura cu trecutul dându-ne libertatea de a începe o nouă etapă a destinului nostru scris în astre. Saturn este cel care delimitează aceste etape, le clarifică și separă tranșant fosta noastră existență de ceea ce suntem pe cale să devenim.
            Saturn ilustrează valoarea muncii, a efortului depus în mod constant, până când reușim să ajungem la nivelul dorit. Influența lui Saturn ne poate încetini într-un anumit domeniu al vieții (în funcție de tranzitul lui Saturn în casa astrologică din tema natală) simțind tot acest efort ca pe o presiune. Oricât de mult am încerca să ridicăm un edificiu, ceva vine și ne anulează bunele intenții, cât timp aceste dorințe au ca direcție împlinirea unui scop egoist, fără să ne gândim la consecințe. Un tranzit Saturnian evocă o acută conștientizare a trecerii timpului iar principalele cicluri ale planetei evocă  fireasca înaintare a timpului și a evoluției noastre personale. Tranzitele saturniene sunt adesea însoțite de sentimentul că suntem prinși, captivi în timp, imobilizați. Această senzație, de multe ori, precede o transformare majoră sau deschiderea unei noi perspective asupra vieții și existenței, și este însoțită de ceea ce Jung definea prin termenul de sincronicitate. În vechea astrologie Saturn a fost numit „Marele Malefic” observându-se cum tranzitele acestuia aveau un efect devastator asupra pământenilor, în anumite perioade istorice. El guvernează persoanele în vârstă, clădirile, minele, terenurile agricole şi solul cu bogăţiile sale. Acesta este asociat (în funcție de aspectele pe care le face cu alte planete) cu moartea, accidentele, alunecările de teren, prăbușirea de mine, cutremure de pământ și tot ce are legătură cu muntele, stâncile.  
            Vărsătorul este semn fix, masculin (yang), caracterizat printr-un umanism profund. Cel dintâi simbol al Vărstorului este Omul, în toată complexitatea lui. S-a ales, spre a reprezenta aceasta zodie, un bărbat care poartă, sub brațe sau pe umeri, una ori două amfore; aceste urne sunt înclinate și revarsă șuvoiul de apă pe care le umple (Aquarius = purtătorul de apă). Când Kabbala vorbeşte de creaţia omului, nu este vorba despre fiinţele umane care suntem, ci de Adam Kadmon, nume care semnifică omul (Adam) primordial (Kadmon). Adam Kadmon este omul cosmic al cărui corp e format din constelaţii şi lumi. Acesta e corpul lui Adam Kadmon, prima fiinţă creată de Dumnezeu.
            Un alt simbol ezoteric al Vărsătorului este cerul. În limba greaca cerul este numit „Ouranos”/Uranus, guvernatorul modern al Vărsătorului. În mitologia greacă, întreaga creație a pornit de la Uranus (cerul) și Geea (pământul). Cerul reprezintă transcendența, puterea, sacralitatea fiind simbolul conștiinței. În fața schimbărilor rapide ce răscolesc Terra, omul, cu universul lui interior, capătă noi dimensiuni.
            Zodia Vărsător simbolizează schimbarea, dorința de independență, originalitatea, înnoirea, inventivitatea, dorința de cunoaștere, umanism, universul, prietenia, cooperarea, bucuria de viață, planurile de viitor, este simbolul fraternității și egalității dintre oameni. Vărsătorul este tipul omului modern, care nu acceptă nici o constrângere. Zodia Vărsătorului este responsabilă de răsturnarea ordinii prestabilite, semnul care reglementează progresul, tehnologia și acțiunea colectivă.
            Saturn guvernează legea cauzei și a efectului fiind numit și seniorul Karmei. În această perioadă ne confruntăm cu consecințele propriilor acțiuni acestea având rolul de a ne forța oarecum să ne ancorăm în concret, să fim prezenți și responsabili, să dăm valoare timpului, vieții.
            Saturn în zodia Săgetător (2014 – 2017) a adus schimbări în ceea ce privește convingerile spirituale și religioase, relațiile la nivel internațional punându-se accentul pe ideologie și libertate. S-au reconfigurat anumite alianțe la nivel internațional, valurile de emigranți în Europa dar și dinspre Mexic către SUA, au provocat serioase revolte, necesitatea adoptării unor măsuri cât mai urgente pentru a restabili ordinea, în plan economic și politic. Tranzitul lui Saturn în semnul Capricorn (decembrie 2017 – 22 martie 2020) a impus noi reguli de organizare și structurare a societății actuale, schimbări importante care ne forțează să adoptăm noi principii de viață, valori, ne asumăm noi responsabilități.
            Tranzitul lui Saturn în zodia Vărsător ne va ajuta să explorăm cu mai mult interes noi dimensiuni ale științei, tehnicii, astrologiei, astronomiei, chimiei, fizicii, marketingului și vânzărilor, geneticii, se amplifică acțiunile umanitare și strângerea de fonduri, se va pune mai mult accent pe industria aerospațială, pe domenii care vizează tehnologia modernă și știintifico-fantasticul, tot ce înseamnă tehnica și tehnologia modernă, schimbări care țin de domeniul financiar, comerț, politică, artă, organizații nonprofit, telecomunicații, transmisii prin satelit. Se poate vorbi despre apariția de noi domenii de activitate care implică cercetare, știință, orginalitate, noi descoperiri. Se anunță o perioadă provocatoare dar care ne va aduce, cu siguranță, mult progres la nivel de umanitate.
            Saturn stăpânește timpul, el știe cel mai bine cum să ne determine să ne organizăm pentru a deveni mai eficienți în societatea actuală, să dăm tot ce este mai bun din noi. Urmărind tranzitul lui Saturn prin Vărsător, de-a lungul timpului, se observă cum acesta declanșează adevărate revoluții în știință, tehnologie, medicină, schimbări esențiale în mentalitatea umanității, în plan economic, social.
            Odată cu  tranzitul lui Saturn prin zodia Vărsător în anii 1903 – 1906 se observă începutul unei noi ere ce vizează aparatele de zbor, dezvoltarea industriei: 27 ianuarie 1903, în România s-a înființat Uniunea Generală a Industriașilor (UGIR); în 1903 Traian Vuia prezintă Academiei de Ştiinţe din Paris un memoriu prin care demonstrează că un aparat de zbor mai greu decât aerul poate să zboare. Invenția brevetată se numește aeroplan automobil;  în data de 17 decembrie 1903 Orville Wright lansează primul aparat de zbor din istorie zburând la Kitty Hawk (Carolina de Nord) pentru 12 secunde, timp în care a parcurs distanța de 37 metri, la o înălțime de circa 10 metri;  la 9 februarie 1904 flota japoneză atacă pe neașteptate fortăreața rusă Port Arthur și astfel începe războiul Ruso – Japonez (1904–1905) încheiat prin Tratatul de pace de la Portsmouth, în 1905.
            Câteva evenimente din tranzitul lui Saturn în semnul Vărsător în anii 1962 – 1964: 20 februarie 1962, a fost lansată nava cosmică Mercury Atlas 6, cu astronautul John Glenn, care realizează primul zbor american pe orbita Terrei; 23 februarie 1962, 12 țări europene formează Agenția Europeană Spațială; 23 aprilie 1962: încheierea colectivizării agriculturii în România, proces început în martie 1949 și care, teoretic, trebuia să se realizeze pe baza liberului consimțământ al țăranilor, dar care s-a caracterizat prin abuzuri și violențe; 16 iunie 1963, cosmonauta sovietică Valentina Tereshkova a fost selectată din mai bine de 400 de candidați pentru lansarea în spaţiu a misiunii Vostok 6 fiind prima femeie care iese în spațiul cosmic; 1 noiembrie 1962, URSS lansează, pentru prima oară, o rachetă cosmică cu destinația planeta Marte, la bord era instalată stația automată interplanetară.
            Saturn în zodia Vărsător a adus, de asemenea, evoluții pentru drepturile femeilor. În data de 11 iunie 1963 președintele american John F. Kennedy, în discursul său televizat adresat națiunii din Biroul Oval al Casei Albe, trata problema drepturilor civile în Statele Unite. Legea drepturilor civile din 1964 a fost un act legislativ de o importanță deosebită în istoria modernă a Statelor Unite ale Americii, care a eliminat majoritatea formelor de discriminare împotriva afro-americanilor și femeilor, inclusiv segregarea rasială. În data de 1 septembrie 1963 a luat ființă prima unitate specializată în domeniul informaticii și automatizării a Armatei române. Dorothy Crowfoot Hodgkin, laureată a Premiului Nobel pentru chimie (1964), a contribuit la progresul cristalografiei cu raze X. A folosit apoi această tehnică pentru a confirma structura penicilinei, intuită de Edward Abraham și Ernst Boris Chain, pentru a determina structura vitaminei B12.
             Saturn revine în Vărsător între anii 1991 – 1994 astfel că, în 1991, intră în vigoare legea fondului funciar, menită să le redea românilor pământurile și pădurile confiscate de comuniști la colectivizare. Deși se formează comisii de retrocedare, unii își calculează singuri pe unde aveau terenurile naționalizate. Nu doar pământurile, ci însăşi lumea îşi schimbă rapid graniţele şi stăpânii. 1991 este anul în care o lovitură de stat eșuată la adresa lui Mihail Gorbaciov se încheie, totuși, cu demisia acestuia de la cârma URSS. Doar pe parcursul anului 1991 descoperim bancnota de 500 de lei, apoi pe cea de o mie şi, imediat, hârtia de 5.000 de lei. Pentru România, 1991 este anul încă a unei mineriade devastatoare. Împinși de revendicări economice minerii, conduşi de Miron Cozma, iau cu asalt gara din Petroşani, o devastează, deturnează 3 trenuri şi ajung iar în Capitală. În data de 31 decembrie 1991, oficial, Uniunea Sovietică încetează să mai existe. Pe final de 1991 se adopta prin referendum Constituţia post-decembristă a României care, cu mici modificări, este aceeaşi pe care o avem şi azi.
            Și putem continua astfel cu tot felul de evenimente, care mai de care mai surprinzătoare, pline de inedit, schimbări care au răsturnat pur și simplu viața oamenilor în plan personal și social, au scos din starea de aparentă ordine și organizare planul economic, politic, profesional.
            În anul 2020 Saturn ne aduce mesaje deosebit de interesante la nivel global. Încă de la începutul acestui an Saturn și-a unit forțele cu Pluton la final de zodie Capricorn,  declanșând un nou ciclu cu impact puternic,  moment în care s-au pus bazele unei schimbări pe termen foarte îndelungat la nivel global. Saturn va reveni în zodia Capricorn la începutul lunii iulie dându-ne astfel  ocazia să reluăm anumite acțiuni pe care le-am derulat spre sfârșitul anului 2019. Poate fi șansa de a repara, de a ne reorganiza, de a pune la punct aspecte care vizează tot ceea ce ține de instituțiile de stat, disciplină, responsabilitate, maturitate, relația cu autoritățile, șefii, structurile societății se divizează.
            Odată cu revenirea lui Saturn în zodia Vărsător, din data de 17 decembrie 2020, evenimentele vor lua amploare, Jupiter venind să amplifice ceea ce Saturn vrea să schimbe de ceva timp la nivel de umanitate. Jupiter este expansiunea, el dă intensitate la ceea ce este vechi și perimat și ne ajută să vedem ce avem de schimbat, care sunt obstacolele și cum putem să le rezolvăm. Jupiter și Saturn stau „la sfat”, spre sfârșitul anului 2020, mobilizând astfel oamenii pentru a face front comun în rezolvarea unor situații limită. Din păcate, evoluția societății, treptele pe care a trebuit să le urce, s-a făcut de-a lungul timpului cu mari sacrificii umane. La sfârșitul anului 2020 vom vedea cu ce am mai rămas și ce suntem, de fapt, pregătiți să construim.
            Conjuncția dintre Jupiter și Saturn are loc o dată la douăzeci de ani, următoarea conjuncție urmând să aibă loc pe 21 decembrie 2020 (chiar la Solstițiul de iarnă!) în primul grad al zodiei Vărsător. Ceea s-a demarat în anul 2000,  când a luat startul „Marea conjuncție” dintre Jupiter și Saturn, aflate atunci în conjuncție în zodia Taur (un start făcut oarecum cu… „stângul” având în vedere aspectul nefavorabil dintre Jupiter, Saturn-în Taur în careu cu Uranus retrograd din Vărsător), este testat, verificat acum, pe parcursul acestui an (2020) când se încheie de fapt acel ciclu început în primăvara anului 2000! Este un an de luptă, de schimbări în plan legislativ la nivel global, de schimbări care, fie că vrem sau nu, trebuie să fim uniți. Este un an de conștientizare că, da, chiar facem parte dintr-o mare familie și este absolut necesar să ne unim forțele pentru a depăși sincopele societății actuale. Ni se cere să fim mult mai atenți la schimbările pe care vrem să le facem, măsurile pe care le adoptăm, la modul în care ne dedicăm construcției unei omeniri bazată pe valori, principii sănătoase de viață, pe altruism și înțelegere.
            Intrarea lui Saturn în semnul Vărsător va fi deosebit de notabilă pentru cei născuți cu Saturn în Vărsător și Leu deoarece marchează începutul revenirii lui Saturn, respectiv în opoziție. Cei care au Saturn în primele cinci grade de Vărsător și Leu vor simți efectele cel mai acut în viața lor în perioada 21 martie – 1 iulie dar pentru toți cei care au Saturn în Vărsător și Leu se va intensifica tot ceea ce ține de responsabilitate, maturitate, disciplină și rezistență, pe măsură ce Saturn se apropie constant de gradul la care se află Saturn din tema natală. În mod similar, cei care au Saturn în semnul Taur și Scorpion vor experimenta, de asemenea, impactul lui Saturn în tranzit prin zodia Vărsător, formând astfel un careu la Saturn natal, cerând asumarea de responsabilități, schimbarea atitudinii în fața problemelor, a obstacolelor cu care se confruntă acești nativi. Odată ce Saturn se va întoarce în semnul Capricorn, la începutul lunii iulie, se poate vorbi despre un oarecare moment de „respiro”, de reflectare asupra experienței inițiale a lui Saturn în zodia Vărsător, înainte ca aceasta să revină în semnul Vărsător, în data de 17 decembrie 2020.
            Pentru a afla cum vă va afecta, în plan personal, tranzitul lui Saturn prin zodia Vărsător, priviți ce casă astrologică, planete personale, din teama natală, se află în aceastră zodie. De reținut: în intervalul 22 martie – 2 iulie 2020 Saturn va intra în zodia Vărsător, revenind în semnul Capricorn, unde va sta până în data de 17 decembrie 2020. Este foarte important să acordăm  atenție deosebită proiectelor începute în această perioadă de start a unui nou ciclu saturnian. Modul în care gândim, cum acționăm acum, va avea efect pe termen îndelungat.
            Pentru cei care au Saturn natal în zodia Vărsător (cei născuți în intervalul 6 februarie 1991 – 21 mai 1993; 30 iunie 1993 –  29 ianuarie 1994) aflându-se la prima întoarcere a lui Saturn, urmează o perioadă cu schimbări de direcție, noi angajamente (căsătorie, copil, carieră, în plan material, în funcție de tema natală). Poate fi o perioadă de răscruce alegând o nouă direcție cu mai mult avânt, dorință de acțiune, ambiție simțind că este momentul pentru a schimba un anumit mediu, loc. Dacă sunteți născuți la a doua revenire a lui Saturn (în perioada 3 ianuarie 1962 – 24 martie 1964) sunteți puși în fața unor încercări dure, fie că e vorba despre sănătate, relația cu familia, fie vă simțiți lipsiți de ajutor. Este o perioadă de bilanț și efort putând intra într-o nouă etapă de evoluție, dacă dați dovadă de mai multă maturitate sau devenind un adevărat mentor, ghid pentru cei mai tineri.

                   Influența tranzitului planetei Saturn, în zodia Vărsător, asupra fiecărui semn zodiacal

            Berbec –  urmează o perioadă în care este posibil să apară tot felul de probleme legate de prieteni, un grup, o asociație din care faci parte. Nu este exclus să renunți la anumite proiecte, pentru a  face loc altora, mult mai promițătoare. La sfârșitul acestei perioade vei avea surpriza să observi cum au dispărut mulți dintre „prietenii” din viața ta care păreau de încredere. Este o perioadă în care ai ocazia să întâlnești mentori, profesori, oameni care te vor ghida pe un nou drum fiind vorba despre șansa de a lega prietenii pe viață. Individul puternic trebuie să îndrăznească să depăşescă trecutul şi să-şi examineze poziţia faţă de societate şi faţă de sine însuşi. Prin responsabilitate, siguranță de sine având credința și înţelepciunea necesară pentru a te adapta schimbărilor în plan social. În această perioadă de timp ți se cere să dezvolți o nouă viziune, noi idealuri, planuri concrete pentru îmbunătățirea în plan social și profesional.  Ceea ce este necesar, mai presus de toate în acest timp, este să încerci să te eliberezi de  tiparul social la care te-ai conformat mult timp.

            Taur – urmează o perioadă de câțiva ani în care Saturn va pune la încercare cariera și planul social. Este posibil să apară o schimbare de direcție în plan socio-profesional, să renunți la un anumit mediu de lucru, după o perioadă de teste, răsturnări de situație. Acum este momentul să primești recompensa după efortul depus în anii anteriori putând clădi o carieră solidă, poți pune bazele unei profesii care se va menține pentru mulți ani de acum înainte. Cu răbdare și seriozitate vei reuși să dobândești un nou staut și o nouă imagine în plan social învățând să relaționezi cu autoritatea, cu superiorii, îți asumi noi responsabilități.

            Gemeni – este momentul să îți clarifici concepțiile filosofice de viață, morale, spirituale, religioase fiind ocazia să îți reformulezi concepția despre viață. Studiezi mai mult reușind să descoperi o nouă mentalitate, mai solidă, atingând în final maturitatea necesară pentru a deveni un adevărat ghid, mentor, profesor pentru ceilalți. Este o perioadă de ambiție dorind să atingi un nivel de educație mai înalt. Nu este exclus să îți continui studiile universitare sau postuniversitare, să aprofundezi noi culturi, științe. Nu este exclus să apară și unele dificultăți în finalizarea unor studii. Călătoriile pe care le vei face vor avea, în primul rând, interesul de a te cultiva, progresa în plan intelectual. Pelerinajele, legătura cu străinătatea vor fi o modalitate prin care să îți reclădești forța interioară.

            Rac – urmează o perioadă în care este posibil să apară tot felul de probleme legate de acumularea de capital, gestionarea resurselor deținute în comun cu alte persoane, tot ce ține de taxe și impozite, credite bancare, moșteniri, partaj. Te poți aștepta la schimbări importante care vizează relația intimă putându-se instala o oarecare stare de rutină sau teama de sexualitate, frustrări. Este posibil să vorbim despre decesul unei persoane dragi dar și șansa de a moșteni anumite bunuri. Treci prin schimbări semnificative, care te vor obliga la transformare, reușind să îți analizezi propria existență în profunzime. Ești predispus la probleme de sănătate, accidente, operații chirurgicale. Ești dornic să aprofundezi domenii care țin de esoterism, paranormal, ocultism, domenii care te vor ajuta să percepi lumea dincolo de aparențe. Poate fi vorba și despre nevoia de a fi mai discret, retras, de a aprofunda lumea și viața de pe un alt palier, preferând să nu ieși prea mult în evidență.

            Leu – urmează câțiva ani de teste legate de relația de mariaj, parteneriate fiind supus unor teste legate de loialitate, stabilitate. Unele relații se pot rupe definitiv, alte relații devin mult mai unite, puternice fiind vorba despre o revigorare a vieții sociale și intime. Poate apărea șansa semnării unor contracte de parteneriat profitabile, de lungă durată. Investești timp și muncă în noile relații dar nu te aștepta să culegi roadele imediat. Este posibil să ai sentimentul că înaintezi greu, în ceea ce privește demersurile care țin de asocieri sau chiar de mariaj Saturn aducând tot felul de restricții, asumarea de noi responsabilități, nevoia de stabilitate.

            Fecioară – Saturn acționează pentru tine asupra domeniului ce ține de locul de muncă și sănătate. Preiei noi sarcini de lucru, este posibil să fie nevoie de adaptarea la un nou program de muncă, adopți o nouă atitudine în relația cu colegii. Este vorba despre multă muncă, dedicare reușind cu greu să îți refaci forțele. Crește simțul datoriei fiind supus suprasolicitării și extenuării. Va trebui să adopți un nou regim de viață și alimentar întucât ești predispus la probleme de sănătate datorate, în primul rând, stresului. Nu este momentul potrivit pentru a schimba un loc de muncă, ci pentru a te stabiliza pe funcția actuală sau de a găsi o formă mult mai eficientă de a colabora cu colegii, subalternii. Va trebui însă să acorzi o atenție sporită eventualelor probleme de sănătate și să adopți un regim de viață și alimentar mult mai sănătos.

            Balanță –  în cazul tău, tranzitul lui Saturn prin semnul Vărsător vizează, în mod deosebit, relațiile sentimentale, creativitatea, relația cu propriul copil. Îți este pusă la încercare răbdarea, în ceea ce privește relația cu propriul copil sau pot apărea probleme în ceea ce privește nașterea unui copil. Îți asumi responsabilitatea de părinte ocupându-te mai mult de creșterea și educarea acestuia. Este posibil să treci prin tot felul de încercări în ceea ce privește planul amoros. Începi să privești cu mai multă maturitate relația de dragoste, nu mai accepți jumătățile de măsură când este vorba de domeniul sentimental. Ai ocazia acum să transformi un hobby într-o profesie de bază. Este recomandat să eviți irosirea banilor pe jocuri de noroc sau în tot felul de speculații financiare.

            Scorpion –  pot apărea dificultăți în ceea ce privește relația cu familia sau îți dorești să revii în locul, țara natală. Este posibil să pui bazele unei familii, să contruiești o casă, să investești în domeniul imobiliar. Poți suferi unele blocaje în plan emoțional, în ceea ce privește exprimarea propriilor dorințe, trăiri având sentimentul că nu ești apreciat suficient de către familie, de oamenii dragi. Este o perioadă favorabilă pentru achiziții sau schimbări în domeniul imobiliar. Poate avea loc o schimbare de reşedinţă, stabilirea unui nou cămin, schimbarea poziţiei profesionale sau chiar o nouă perspectivă asupra vieţii. Oricum, vor exista multe oportunităţi de a ieşi din tiparul obişnuit al vieţii.
             

            Săgetător – urmează o perioadă în care este momentul să rezolvi conflicte mai vechi legate de relația cu rudele apropiate (frați, verișori) sau cu vecinii. Nu este exclus să te distanțezi de aceștia refuzând să dai prea multe explicații. Este important să îți programezi cu atenție călătoriile, tot ceea ce ține de studiu, comerț, examene, semnarea de contracte, acte, operații de vânzare-cumpărare. Pot apărea tot felul de probleme legate de comunicare, blocaje, mici accidente, întârzieri în călătorii, aparatele casnice vor căpăta obiceiul de a se strica sau a dispărea, exact atunci când sunt necesare, scrisorile, actele se rătăcesc. Un munte de neplăceri mărunte creşte, lumea întreaga pare să fie apucată de duşmănie împotriva individului. Acum este necesar să îți dezvolți capacitatea de conştientizare şi adaptare completă la scopurile reclamate de mediul tău.

            Capricorn – tranzitul lui Saturn prin Vărsător (pentru tine reprezentând  banii, resursele  din muncă proprie și a valorilor personale), te îndeamnă la mai multă precauție, la o mai atentă administrare a bugetului personal. Pot apărea cheltuieli neașteptate cărora să nu reușești să le faci față. Este posibil să investești într-o nouă afacere, care nu va aduce câștiguri imediate. Devii mult mai chibzuit,  când vine vorba despre bani, rezumându-te la strictul necesar fiind totuși preocupat pentru a-ți asigura confortul personal. De evitat luarea de bani cu împrumut întrucât există riscul să plătești tot felul de sancțiuni, poți avea parte de pierderi când te aștepți mai puțin. Acum este timpul să revezi sistemul tău de valori. Trebuie să descoperi dacă aceste valori au fost stabilite pe un fundal personal sau numai datorită influenței părinților, familiei sau societății. Acest tranzit al lui Saturn prin semnul Vărsător te provoacă să intri în posesia capacităţilor şi puterilor proprii. Stăpânirea acestor puteri poate veni numai printr-o folosire creativă, semnificativă şi îndreptată într-un anumit scop.

            Vărsător – este o perioadă în care apar schimbări importante în viața personală, se restructurează relația cu propriul Eu. Saturn impune nevoia de autodisciplină, autocontrol, mai multă seriozitate în relația cu ceilalți. Poate fi vorba și despre schimbarea anturajului, multe persoane care păreau a fi apropiate se vor distanța sau va fi vorba despre o reconfigurare a relației cu ceilalți păstrând alături de tine persoanele loiale, de încredere. Viața se așează pe un fundament solid asumându-ți noi responsabilități, dai dovadă de răbdare și maturitate. Te preocupi mai mult de propria sănătate, de felul în care te percep ceilalți, cauți noi modalități de a progresa în plan personal. Viaţa este mult mai serioasă şi evenimentele determinate de destin vor testa încrederea în propria persoană. Va fi necesară multă disciplină şi răbdare pentru a face faţă  acestor experienţe dar trebuie să lupți până la capăt pentru că, în final, vei fii recompensat și întărit de experiența dobândită. Partea negativă a acestui tranzit poate fi o tendinţă spre tristeţe, disperare, depresie şi lipsa de încredere de sine, dată de teamă, sentimentele de inferioritate

            Pești – în această perioadă se poate vorbi despre o mai mare nevoie de solitudine, resimți nevoia profundă de a fi  în relație cu Divinitatea  putând fi vorba acum despre probe de încercare în existența ta. Te poți confrunta cu pesimism, stări de extenuare fizică și emoțională, stres, oboseală. Ai sentimentul că ești urmărit din umbră, nu reușești să dobândești recunoașterea de care ai nevoie, deși depui mult efort în această direcție. Este posibil să fii sabotat de dușmani ascunși, de persoane lipsite de scrupule.  Ești predispus la accidente, probleme de sănătate care se cer rezolvate cât mai urgent. Este o perioadă în care se poate vorbi despre plata unor datorii karmice. Multe din idealurile tale vor fi puternic zdruncinate confruntându-te cu o stare de singurătate, neputința de a acționa. Este o perioadă de ucenicie sau de muncă pe care o depui în culise având încă multe de învățat, înainte de a ieși în lume pentru a te face remarcat, apreciat.  Atât succesele cât şi slăbiciunile devin confruntări inevitabile deoarece viaţa nu este numai despre succese sau înfrângeri. Aceste confruntări sunt, de obicei, la nivel psihic sau sub forma amintirilor conştiente sau inconştiente, unele dând speranţă pentru viitor, în timp ce altele pot lua forma frustrărilor, a temerilor.