Pandora

       În mitologia greacă, Pandora reprezintă prima femeie, mama tuturor muritorilor, creată de zei pentru a-și afirma superioritatea asupra oamenilor. Pandora a fost creată ca o femeie fatală, un ”rău minunat”, ea posedă o cutie plină cu daruri otrăvite, menită să polueze rasa umană, dar tot ea păstrează un dar nepieritor de la zei: SPERANȚA. Împreună cu viclenia, îndrăzneala și farmecul, Hermes i-a dăruit ca zestre Pandorei, o cutie în care Zeus a închis toate relele, necazurile și calamitățile care aduc nefericire lumii.
       Numele Pandorei ”toate darurile”, derivă din faptul că aceasta a primit daruri de la toate zeitățile. Zeus a suflat asupra Pandorei și i-a dat viață, aceasta fiind oferită în dar lui Epimetheus, fratele lui Prometeu. Deși Epimetheus a fost avertizat, de către fratele lui, să nu primească vreun dar din partea zeilor, acesta nu a ascultat sfatul, astfel că, la sosirea Pandorei, s-a îndrăgostit de aceasta. Hermes i-a spus că este un dar de la Titan și l-a avertizat să nu deschidă niciodată cutia de zestre a Pandorei. Se spune că până atunci omenirea își trăise viața într-un paradis.
       Epimetheus i-a spus Pandorei să nu deschidă cutia, primită de la Zeus, dar curiozitatea Pandorei a învins. Pandora a avut timp să o mai închidă la loc, reușind să țină în cutie un singur lucru: speranța. Pentru o perioadă nedefinită de timp, până când Pandora a mai deschis iarăși cutia, omenirea a rămas foarte tristă, dar la a doua deschidere speranța a reușit și ea să iasă afară.
      Pandora, făcută din pământ și apă, a fost desemnată să pedepsească omenirea pentru primirea focului furat de Prometeu. Zeii au asigurat totuși o cale de scăpare din suferintă a omenirii, Pandora oferind speranța, atunci când orice altceva a eșuat. Încorporat în fiecare dezastru există darul reînnoirii prin speranță și credință.
      Pandora reprezintă curiozitatea ignorantă, mirarea că la deschiderea cutiei rezultatele nu sunt cele așteptate, dar există și speranța că, în ciuda tuturor piedicilor, lucrurile vor evolua în bine. Pandora folosește curiozitatea și dorința de schimbare pentru a propulsa oamenii în situații complet neașteptate, dar și de a exagera lucrurile. Reprezintă veștile bune, dar și cele rele, uneori conducându-ne pe căi pe care nu le-am fi urmat altfel niciodată. Natura ei curioasă și marcarea pragului schimbării este de natură mercuriană.