Mercur retrograd în zodia Săgetător, 3 decembrie 2017

                        Mercur retrograd în zodia Săgetător
 
       „Viața îți va oferi acele experiențe, oricât de ciudate ar fi ele, care îți sunt cele mai folositoare pentru evoluția conștiinței.” Eckhart Tolle
       În data de 3 decembrie 2017 Mercur își începe mersul aparent retrograd (ultima retrogradare a lui Mercur din acest an), la ora 9:34´, la 29° 18´, în semnul Săgetător și va dura până în data de 23 decembrie 2017, la ora 3:50´, planeta Mercur ajungând la 13° în zodia Săgetător. Perioada de umbră a lui Mercur a început în data de 15 noiembrie 2017, în acel moment Mercur a trecut prima dată peste gradul final al mișcării lui retrograde (13° în zodia Săgetător).   
Pe seama retrogradării lui Mercur sunt puse eșecurile legate de afaceri, transport, schimb de informații, semnarea de contracte, parteneriate. Acţiunile nefinalizate în trecut tind să revină în actualitate spre a fi soluţionate. Este o perioadă în care se pot produce defecțiuni ale echipamentelor electronice și/sau electrocasnice. În intervalul 3 – 23 decembrie este indicat să acordăm mai multă atenție relaxării, introspecției, să abordăm cu mai multă detașare evenimentele care ne solicită din punct de vedere mental, evitând să luăm decizii sub presiunea de moment. În această perioadă se încalcă mai des promisiunile, nu ajungem la timp în locul stabilit sau ne este anulată o călătorie, în ultimul moment. Putem întâmpina piedici la drum, se strică mașina, pierdem avionul, apar schimbări bruște legate de vreme sau nu putem ajunge la o anumită destinație din diverse motive (ținând cont și de harta personală).
       Este și o perioadă de reflecție, în care vom descoperi de unde vin anumite blocaje în relații dar, în același timp, ne vom confrunta cu tot felul de probleme în ceea ce privește transmiterea de informații, una spunem și alta se înțelege; nu primim la timp mesaje, informații importante. În același timp intrăm în posesia unor informații care au fost ținute secrete până acum. Ni se revelează adevăruri legate de o relație, un parteneriat, anumite fraude, încurcături, greșeli în acte (cu sau fără intenție), documente importante. Descoperim lucruri ce păreau uitate sau pe care am ales să le ignorăm crezând că, în felul acesta, se vor rezolva anumite probleme de la sine sau vor rămâne ascunse pentru totdeauna. Acum însă universul vine și ne avertizează că mai avem ceva de corectat, că lucrurile nu sunt chiar atât de clare cum ne-am fi dorit și că a venit timpul să remediem anumite probleme care țin de relații sau documente. Putem pierde documente importante sau chiar regăsim un obiect ce părea pierdut pentru totdeauna.
       Este necesar să observăm ce anume ar trebui corectat și să acceptăm că nimic nu vine de la sine iar, dacă nu am făcut un lucru la timp, va veni vremea în care vom fi nevoiți să reluăm, să reparăm, să reevaluăm respectiva problemă, să finalizăm o anumită activitate sau să ne luăm rămas bun, așa cum se cuvine, de la anumite persoane. Ne vom confrunta, în această perioadă de retrogradare a lui Mercur, cu tot felul de coincidențe, sincronicități care nu sunt decât redirecționări pe o cale ce corespunde propriului destin. Vom avea parte de evenimente predestinate, acțiuni, probleme nerezolvate în trecut ce revin acum în atenția noastră pentru a face corecturile necesare. Ne vom confrunta astfel cu blocaje de tot felul (în comunicare, călătorii, acțiuni) menite să ne atenționeze că nu am ales tocmai ceea ce era corect. Mercur retrograd aduce la suprafață acțiuni injuste, minciuni, fapte care contravin regurilor morale sau sociale reamintindu-ne că trebuie să facem pace cu anumite persoane, acțiuni din trecut fiind absolut necesar să facem o călătorie în propria ființă, să fim sinceri cu noi, aliniindu-ne astfel menirii noastre.
În momentul intrării lui Mercur în mers retrograd, acesta se află la 29°, în semnul Săgetător, gradul 29 fiind considerat karmic indicând, de fapt, probleme nerezolvate în trecut. Anaretic vine de la ‘anarietes’ (gr. = distrugător). Astrograma momentului intrării lui Mercur în mers retrograd (pentru 3 decembrie, ora 9:34’) îl așează pe acesta în casa a XII-a (dușmani ascunși, karma, casa sacrificiilor, a izolării, bolilor cronice), în conjuncție cu Saturn. Lilith este și ea în casa a XII-a astfel că ne așteaptă o perioadă (3 – 23 decembrie) de pesimism, neîncredere în noi înșine dar și în ceilalți, sunt aduse la suprafață secrete care au fost foarte bine ascunse. Casa a XII-a, considerată o casă de finalitate (confruntarea cu un sfârșit care ne dă șansa unui nou început), un prag pe care, fie că vrem sau nu, vom fi nevoiți să îl trecem. Ne confruntăm cu acel sentiment că ne ducem cu greu „crucea” propriului destin simțindu-ne constrânși de mediul exterior, din punct de vedere psihic și emoțional. Este o perioadă în care apare necesitatea de a aduce la lumină lucrurile nespuse, iubirea neexprimată, credința neexplorată. Este vorba despre curajul de a accepta că fuga de realitate nu rezolvă nimic iar distrugerea propriilor frici, a „fantomelor” din trecut care ne bântuie sufletul. Acestea nu vor dispărea până când nu le aducem în lumină învățând să ne iubim și să ne iertăm, tocmai pentru a reuși să ne vindecăm de frici, traume.
Urmează o perioadă în care revin în atenția noastră acele lucruri, din propria ființă, care tind să fie împotriva noastră, împotriva propriei evoluții, câtă vreme le neglijăm sau le întreținem, de regulă neintenționat, doar pentru că le considerăm nefolositoare.
         Cele mai dezavantajate profesii, în perioada de mers retrograd al planetei Mercur, sunt: mass-media, comerț, transport, învățământ, bibliotecari, notari, curieri, oratori, în general activități intelectuale sau orice profesii în care comunicarea, deplasarea și relaționarea sunt esențiale.
         Este important să urmărim și perioada de dinainte dar și după retrogradarea lui Mercur în semnul Săgetător. Putem vorbi despre trei perioade importante, cuprinse între 15 noiembrie și  23 decembrie, perioadă în care Mercur tranzitează de la 13° în zodia Săgetător, la 29° 18´ în Săgetător, astfel că avem:

       Prima perioadă – (perioada de Umbră), cuprinsă între 15 noiembrie – 3 decembrie, reprezintă prima trecerea a lui Mercur de la 13° 15´ la 29° 18´, în semnul Săgetător. Este o perioadă trăită cu intensitate, evenimentele se derulează rapid. Poate fi vorba despre inițierea unor proiecte, semnarea de contracte, înțelegeri, negocieri, asocieri, toate acestea vor fi rediscutate, reanalizate, reprogramate, într-o oarecare măsură, odată cu intrarea lui Mercur în mers retrograd, în intervalul 3 – 23 decembrie. În prima perioadă (perioada de Umbră) ne conectăm mult mai ușor la nevoile celorlalți având ocazia să observăm noi direcții de urmat, ce schimbări importante vrem să facem în viața personală și relațională. Riscul acestei perioade este că putem lua decizii rapide sau vrem să concretizăm anumite planuri, fără să ne gândim la consecințe.

      A doua perioadă – Mercur intră în mers retrograd, în perioada 3 decembrie – 23 decembrie urmând o perioadă de analiză, introspecție, de reanalizare, reorganizare, corecții și revenire asupra unor proiecte, relații, acțiuni care s-au derulat îndeosebi în intervalul 15 noiembrie – 3 decmbrie. Nu se recomandă începerea de noi acțiuni, startul de noi proiecte, afaceri. Este momentul reluării anumitor discuții și pentru a face unele corecții în cadrul unei asocieri, începute chiar la jumătatea lunii noiembrie a anului 2016, atunci când Mercur a mai trecut prin zodia Săgetător. Acum se renogociază anumite contracte, parteneriate, putem relua anumite cursuri sau să ne răzgândim în privința unor cursuri, relații de prietenie, călătorii. Poate fi vorba și despre revenirea unor prieteni, regăsirea unor obiecte ce păreau dispărute pentru totdeauna. În data de 13 decembrie, ora 3.45’, ora 3:45’, la 21°14’ în zodia Săgetător, are loc conjuncția inferioară dintre Soare și Mercur retrograd. Este momentul în care Mercur începe să răsară înaintea Soarelui. Este o perioadă de revelare dar și de confuzie, neputința de a vedea lucrurile cu claritate, avem tendința de a lua decizii pripite, apar tot felul de complicații legate de comunicare, călătorii, studii. Este nevoie de curaj, voință pentru a face față confruntărilor, dezamăgirilor, neplăcerilor venite din partea celorlalți, bârfe, dezaprobări, renunțări, pierderi de informații, obiecte. Până în data de 14 februarie 2018, atunci când are loc conjuncția superioară dintre Soare și Mercur, la 28° 47’ în zodia Vărsător, avem ocazia să ne ocupăm de noi proiecte, să lansăm idei curajoase, să punem bazele unor noi relații dar cărora ar fi bine să le dăm startul odată cu ieșirea lui Mercur din retrogradare, respectiv din data de 23 decembrie 2017, atunci când se va afla și Luna în faza de creștere.

       A treia perioadă – Mercur revine în mers direct, începând cu data de 23 decembrie, ora 3:50´, la 13°, în zodia Săgetător. Este momentul să concretizăm proiectele, să facem schimbările pe care le dorim, încep să se clarifice multe lucruri cu care ne-am tot confruntat, încă de la sfârșitul lunii martie. Lucrurile capătă o oarecare direcție, suntem mult mai energici, ca și cum am vrea să recuperăm un timp pierdut, să luăm un nou avânt. Mercur în semnul Săgetător ne dă ambiție, curaj, voința necesară pentru a ne ridica mai presus de pierderi.

                Influența lui Mercur retrograd asupra fiecărei zodii/ascendent

       Berbec/ascendentul în Berbec – pot fi revizuite unele aspecte ce au legătură cu studiile superioare fiind o perioadă de activitate intensă, în plan intelectual dar și relațional, cu persoane aflate în străinătate. Este posibil să renunți la anumite cursuri sau la o călătorie. Pot apărea provocări legate de un proces, erori, greșeli legislative ce ar putea să-ți provoace pierderi financiare.

       Taur/ascendentul în Taur – ar trebui să acorzi o atenție specială oricărei inițiative de natură financiară, fie că e vorba despre un sprijin financiar, un împrumut sau un plan de afaceri. Cert este că orice acțiune lansată în această perioadă și care vizează banii, va fi destul de păguboasă, pe termen lung. Ești predispus la amenzi, sancțiuni, pot apărea răsturnări de situație în ultim moment legate de un credit bancar, taxe și impozite sau o relație intimă. Există predispoziția către accidentări, operații chirurgicale.

       Gemeni/ascendentul în Gemeni – vei simți nevoia de a ieși din anumite relații de colaborare, dintr-o relație sentimentală sau de cuplu. Dorești să faci curățenie în mintea și sufletul tău prin renunțarea la o relație nocivă. Mercur retrograd indică un moment în care trebuie să îți revizuiești modul în care relaționezi cu ceilalți. De evitat inițierea de noi parteneriate și asocieri în această perioadă. Este timpul pentru a revizui, renegocia anumite contracte, colaborări, parteneriate deja semnate. Te poți aștepta la finalizarea unei colaborări.

       Rac/ascendentul în Rac – este posibil să apară unele probleme legate de sănătate sau la locul de muncă fiind nevoie să intervii, cât mai urgent, pentru a remedia situațiile ce țin de programul de lucru sau un anumit tratament. Este momentul să te gândești la schimbarea modului de a relaționa în colectivul de lucru, să renegociezi un contract sau poți renunța la un loc de muncă care îți creează tot felul de nemulțumiri.
  

       Leu/ascendentul în Leu – este posibil să revină în viața ta o iubire din trecut sau poți relua un hobby, o activitate care necesită energie creativă, inspirație. De evitat speculațiile de natură financiară, jocurile de noroc, implicarea în noi relații de amor. Ești predispus la confuzii, probleme de comunicare în relația cu propriul copil sau cu persoana iubită. Planul afectiv este cel în care pot apărea tot felul de schimbări de situație. Poți deveni brusc nemulțumit de ceea ce te înconjoară și de ceea ce îți oferă relația. Este un moment bun pentru a relua activități ce implică creativitatea și pe care le-ai făcut cu ceva timp în urmă dar pe care, între timp, le-ai abandonat.

       Fecioară/ascendentul în Fecioară – urmează o perioadă de reevaluare, revizuire, de corecție în ceea ce privește anumite acte de proprietate, relația cu familia. Există un risc mai ridicat de a se strica obiecte electrocasnice sau pot să apară tot felul de incidente neplăcute legate de casă, gospodărie. Este perioadă favorabilă pentru a  face curățenie prin casă sau pentru a găsi obiecte de care nu mai știai nimic sau le credeai pierdute pentru totdeauna. Nu este indicat să faci noi achiziții pentru casă, să renovezi sau redecorezi casa. Mercur retrograd te predispune la întârzieri legate de casă, proprietăți, achiziții importante.

       Balanță/ascendentul în Balanță – putem vorbi despre o perioadă în care este foarte probabil să revină în atenția ta o dispută, ceartă, o neînțelegere în relația cu un frate/soră sau cu vecinii. Te poți aștepta la primirea de mesaje distorsionate, îți sunt răstălmăcite cuvintele, comunicarea se realizează cu mare greutate sau să nu reușești să iei legătura cu anumite persoane. Există un risc mai mare și în privința călătoriilor, a comerțului sau a studiilor, examene, îndeosebi în intervalul 3 – 23 decembrie.

       Scorpion/ascendentul în Scorpion – în perioada următoare poți revizui unele probleme legate de bani, un contract de muncă, reîncadrezi valorile personale și materiale, simți nevoia de a ieși din anumite colaborări care te solicită, din punct de vedere financiar. Trebuie să fii mult mai atent la cheltuielile pe care le faci în următoarea perioadă. Există un risc major de a face cheltuieli complet inutile pe anumite obiecte sau servicii de care nu ai nevoie. Evită achiziționarea unor lucruri de valoare întrucât ai ocazia să constați, mai târziu, că ai ieșit în pierdere.

       Săgetător/ascendentul în Săgetător – este o perioadă în care trebuie să pui în ordine viața personală fiind aduse la suprafață acum aspecte importante, poți avea parte de o adevărată redefinire a propriei personalități, descoperirea unui nou mod de a relaționa cu ceilalți. Este timpul să găsești răspunsuri importante, despre ce anume vrei de la viață, de la oameni, dacă ești mulțumit de propria persoană, ce ar trebui să schimbi în propria atitudine. Te preocupi mai mult pe felul în care de îmbraci, de propria sănătate, poate chiar vei adopta un nou look.

       Capricorn/ascendentul în Capricorn – se poate vorbi despre o perioadă de introspecție, de retragere, încerci să rezolvi anumite probleme care vin din trecut. Intri în posesia unor informații legate de persoane apropiate, minciunile pot fi dezvăluite, pot apărea unele înșelăciuni. Trebuie să acorzi o mai mare atenție propriei sănătăți fiind posibil să reapară o problemă mai veche de sănătate. Este posibil să te apropii mai mult de latura spirtuală, să mergi în pelerinaje la mânăstiri. Poți afla anumite secrete, legate de relația cu un colaborator, coleg de muncă, subaltern.

       Vărsător/ascendentul în Vărsător – Mercur retrograd în zodia Săgetător îți poate aduce teste legate de relația cu prietenii sau în ceea ce privește implicarea în cadrul unui grup, asociație. Este o perioadă în care se poate vorbi despre finalizarea unei relații de prietenie, aflarea unor secrete menite să te ajute la rezolvarea anumitor probleme din trecut sau înțelegi acum rostul unor conflicte din trecut, dintr-o relație de prietenie. Este și o perioadă favorabilă de redefinire a unor obiective, țeluri, idealuri de viață. Este posibil să iei deciza de a ieși din cadrul unei organizații de care aparții.

       Pești/ascendentul în Pești – vei pune mai mult accent pe imaginea din planul public, pe carieră. Nu este exclus să iei decizia bruscă de schimbare a direcției, te poți confrunta acum cu  probleme legate de carieră, proiecte ce vizează viața profesională, imaginea ta în plan social. Ești predispus la tot felul de nemulțumiri în relația cu superiorii, cu familia. Vrei să faci o schimbare importantă în plan profesional sau iei decizia de a reveni asupra unui proiect profesional. Nu este încă momentul potrivit pentru a da startul unei acțiuni importante legate de planul carierei.