Mercur retrograd în zodia Fecioarei 23 august 2023

               Mercur retrograd în zodia Fecioarei
 

                 „Ca să nu fim târâți de soartă, trebuie să ne străduim să cunoaștem ritmurile vremii și ritmurile noastre proprii.” Florian Onitza
                 În data de 23 august 2023 Mercur își începe mersul aparent retrograd, la 21° 51´, în semnul Fecioară și va dura până în data de 15 septembrie, planeta Mercur ajungând la 8°, în zodia Fecioarei. Perioada de umbră a lui Mercur a început în data de 4 august 2023, în acel moment Mercur a trecut prima dată peste gradul final al mișcării lui retrograde.
              Mercur aflat în mers aparent retrograd anunță o perioadă de aproximativ trei săptămâni,   de reflecție, în care vom descoperi de unde vin anumite blocaje în relații dar, în același timp, ne vom confrunta cu tot felul de probleme în ceea ce privește transmiterea de informații, una spunem și alta se înțelege, nu primim la timp mesaje, informații importante sau descoperim că anumite mesaje, nu tocmai plăcute, ne revelează adevăruri legate de relația de mariaj, de dragoste. Urmează o perioadă în care activitățile specifice planetei Mercur (comerțul, educația, mass-media, contractele, călătoriile, corespondența, relațiile) se cer a fi revizuite, reanalizate, reevaluate, corectate.  
             Pe seama retrogradării lui Mercur sunt puse eșecurile legate de afaceri, transport, schimb de informații, semnarea de contracte, parteneriate. În această perioadă se încalcă mai des promisiunile, nu ajungem la timp în locul stabilit sau ne este anulată o călătorie, în ultimul moment. Putem întâmpina piedici la drum, se strică mașina, pierdem avionul sau nu putem să ne deplasăm din diverse motive (ținând cont și de harta astrologică natală). 
            Mercur retrograd aduce la suprafață acțiuni injuste, minciuni, acțiuni care contravin regulilor morale sau sociale reamintindu-ne că trebuie să facem pace cu anumite persoane, acțiuni din trecut fiind absolut necesar să facem o călătorie în propria ființă, să fim sinceri cu noi aliniindu-ne astfel menirii noastre. Descoperim lucruri care păreau uitate sau pe care am ales să le ignorăm crezând că, în felul acesta, se vor rezolva anumite probleme de la sine sau vor rămâne ascunse pentru totdeauna. Trebuie să vedem ce anume este de corectat și să acceptăm că nimic nu vine de la sine iar, dacă nu am făcut un lucru la timp, va veni vremea în care vom fi nevoiți să reluăm, să reparăm, să reevaluăm respectiva problemă, să finalizăm o anumită activitate sau să ne luăm rămas bun, așa cum se cuvine, de la anumite persoane.
             Cele mai dezavantajate profesii, în perioada de mers retrograd al planetei Mercur, sunt: mass-media, comerț, transport, învățământ, bibliotecari, notari, curieri, oratori, în general activitățile intelectuale sau orice profesii în care comunicarea, deplasarea și relaționarea sunt esențiale.
             Putem vorbi despre trei perioade importante, cuprinse între 4 august și 15 septembrie 2023,  interval de timp în care Mercur tranzitează de la 21° 51’ la 8° în zodia Fecioarei, astfel că avem:
 

                 Prima perioadă (perioada de Umbră), cuprinsă între 4 august – 23 august. Aceasta reprezintă prima trecere a lui Mercur peste 8° (unde se încheie retrogradarea) la 21° 51’ (de unde începe retrogradarea lui Mercur).  Este o perioadă trăită cu intensitate, evenimentele se derulează rapid. Simțim nevoia de concretizare a unor idei, proiecte, negocieri, parteneriate. Mercur se află în trigon cu Uranus favorizând astfel originalitatea, inventivitatea, creativitatea, inițiativele ambițioase. În prima perioadă (perioada de Umbră) ne conectăm mult mai ușor la nevoile celorlalți având ocazia să observăm noi direcții de urmat, ce schimbări importante vrem să facem în viața personală și relațională. Riscul acestei perioade este că putem lua decizii prea rapide sau vrem să concretizăm anumite planuri, fără să ne gândim la consecințe. Ceea ce se inițiază acum va fi testat în intervalul 15 – 29 septembrie 2023.
 
             A doua perioadă, atunci când Mercur intră în mers retrograd, în data de 23 august 2023 Mercur aflat la 21°51´ intră în semnul Fecioarei până pe 15 septembrie, atnuci când ajunge la 8°. Putem vorbi despre o perioadă de introspecție, de reanalizare, reorganizare, de corecții și revenire asupra unor proiecte, relații. Nu este recomandat să începem noi acțiuni, să ne lansăm în noi proiecte, afaceri. Este momentul reluării anumitor discuții și pentru a face unele corecții prin proiecte începute în urmă cu ceva ani, renegociem anumite contracte, parteneriate, putem relua anumite cursuri sau ne răzgândim în privința altor cursuri, relații de prietenie. Poate fi vorba și despre revenirea unor prieteni, regăsirea unor obiecte care păreau dispărute pentru totdeauna. În data de 6 septembrie, ora 13:05’, la 13° 37’, în zodia Fecioară, are loc conjuncția inferioară dintre Soare și Mercur retrograd. Este momentul în care Mercur începe să răsară înaintea Soarelui. Este o perioadă de revelații dar și de confuzie, neputința de a vedea lucrurile cu claritate, avem tendința de a lua decizii sub impulsul de moment. Pot să apară tot felul de confuzii legate de comunicare, călătorii, studii. Este nevoie de curaj și voință pentru a face față confruntărilor, dezamăgirilor, neplăcerilor venite din partea celorlalți, critică, dezaprobări pe față venite din partea unor persoane care păreau a ne susține în acțiunile noastre. Este o zi asemănătoare, din punct de vedere energetic, cu momentul de Lună Nouă. Se deschide acum  un ciclu de 116 zile. Până în data de 20 octombrie 2023, atunci când are loc conjuncția superioară dintre Soare și Mercur, la 26° 35’, în zodia Balanței, este un interval de timp bun pentru a ne implica în noi proiecte, să lansăm idei curajoase, să punem bazele unei noi relații, parteneriate. Este indicat să dăm startul unor noi acțiuni odată cu ieșirea lui Mercur din retrogradare, respectiv din data de 15 septembrie 2023. Depunând efort susținut avem șansa să culegem  roadele muncii depuse în toamna acestui an, începând cu data de 20 octombrie 2023.
 
               A treia perioadă este cea în care Mercur revine la mers direct, în data de 15 septembrie, la 8° în Fecioară. Este momentul să concretizăm proiectele, să facem schimbările pe care le dorim, încep să se clarifice multe lucruri cu care ne-am tot confruntat încă din prima parte a lunii august. Suntem mult mai energici, ca și cum am vrea să recuperăm un timp pierdut, fiind momentul să ne luăm un nou avânt. Mercur în semnul Fecioarei este într-o poziție astrologică foarte puternică, fiind în semnul de domiciliu și de exaltare astfel că Mercur, aflat în mers direct, ne va da o mai mare forță mentală, de organizare a timpului de lucru, informațiile care vin către noi sunt analizate cu mai multă atenție dându-ne capacitatea de a face alegerile potrivite, inspirate, în situații critice. Până la data de 29 septembrie se reiau aspecte, evenimente, discuții, se observă cu claritate pierderile suferite în perioada de retrogradare a lui Mercur în semnul Fecioară, respectiv în intervalul 23 august – 15 septembrie 2023. Revenirea la mers direct a lui Mercur reface trigonul cu Uranus, ca și cum ne-ar mai da o șansă să acționăm cu mai mult curaj, ambiție, în sensul dezvoltării personale și nu numai. Ne putem aștepta la decizi rapide, idei inedite, inițiative, nevoia de acțiune, în sensul propriei dezvoltări.  Ne așteaptă o perioadă (în intervalul 23 august – 15 septembrie) de regândire, replanificare, de râzgândiri, corecții legate de acte, reconfigurări ale unor relații de dragoste, de prietenie, de serviciu, toate aceastea fiind menite să ajute să ne regăsim mai împliniți, liniștiți, împăcați cu noi înșine și cu ceilalți. Totul depinde de fiecare dintre noi, de modul cum vom percepe acest tranzit al lui Mercur în mers retrograd, cât de dispus este fiecare să schimbe direcția debarasându-se de oameni, medii, locuri, de lucruri, care blochează propriul progres.