Chihlimbar

Chihlimbar

ambra de colti    Chihlimbarul nu este de fapt o piatră, ci mai degraba o sevă de copac, o rașină fosilizată, care s-a scurs cu zeci de milioane de ani în urmă din și pe copaci. Chihlimbarul a fost una din primele substanțe folosite în scopuri personale de împodobire. Decorații din piese de chihlimbar au fost găsite înca din Epoca de Piatră.
    Chihlimbarul a fost folosit ca talisman și amuletă înainte de vechii greci, în timpul lor și după ei. Chihlimbarul are o duritate de 2.5 pe o scară a durității, ceea ce îl face ușor modelabil – este relativ ușor de gravat. Din timpuri preistorice, chihlimbarul a fost folosit pentru obiecte de cult.
    Romanii au numit chihlimbarul succinum, crezându-se pe bună dreptate ca ar fi seva de copac. Chihlimbarul a fost folosit înca din neolitic ca material ornamental. El a fost adus până la Alpii de pe costa mării Baltice – o mare distanță pentru acele zile, ceea ce ne permite să ne facem o idee despre cât de importantă a fost piatra în acel moment. Chihlimbarul este cunoscut pentru producerea unei încarcari electrice, atunci cand este arprins. În fapt, numele grecesc al chihlimbarului este electron, din care a derivat cuvântul electricitate. Este de natură organica la fel ca perla, coralul și jaisul.

    Culoarea chihlimbarului – În mod normal culoarea chihlimbarului variază de la galben auriu la portocaliu auriu și de la transparent la semitranslucid. Chihlimbarul poate fi vopsit în numeroase culori. Chihlimbarul verde este o varietate de chihlimbar galben supus unor tratamente termice.
    Chihlimbarul poate conține insecte, (ocazional broaște și șoparle mici), mușchi, spori de mușchi sau ace de brad care au fost prinse de milioane de ani în rașină. Bulele de aer pot da chihlimbarului un aspect tulbure, dar încalzirea în ulei le va indepărta.
    Chihlimbarul a fost imitat de rașina sintetică, sticlă și de materiale plastice. El are un nivel foarte scăzut al densității.
    În zona Balticã, în zilele de sãrbãtoare, chihlimbarul era aruncat în foc ca sã se umple locuința cu aromã divinã. În ritualuri, chihlimbarul era folosit în locul tãmâiei.
    La greci chihlimbarul era numit electron, subliniind astfel caracterul lui electrostatic; la lituanieni el era numit ghintaras, fiind vãzut ca un protector în fata bolilor.
    Obiecte de mare mãiestrie artisticã fãcute din chihlimbar au fost descoperite în mormintele împãratilor egipteni, etrusci, indieni, dar și în Mesopotamia, Scitia, zona Balticã, Danemarca, Anglia… El era folosit in ritualuri alãturi de tãmâie, dar si pentru îmbãlsãmare (mumificare). Din el se fãceau amulete si talismane. Se credea cã gema este protectoare în fata ochilor rãi si a blestemelor.
    Odinioarã, constructorii puneau adesea chihlimbar pisat la temelia unei case pentru a o feri astfel de spiritele rele.
    În Grecia anticã proprietãțile electrostatice ale chihlimbarului se foloseau pentru recuperarea forțelor și a imponderabilitãtii sportivului care participa la un concurs de sãrituri.
    În China și Japonia sunt foarte cãutate salbele, amuletele din chihlimbar roșu (sângele dragonului). În zona Arhanghelsk, mamele sugarilor purtau o salbã, destul de grea, din chihlimbar pentru protecția micuțului în fața spiritelor rele. Cu cât este mai mare masa chihlimbarului, cu atât este mai mare câmpul lui energetic care îi ajutã pe oameni
    Este numit AURUL NORDULUI. În vechime era purtat de șamani și vrăjitori, pentru că se spunea ca are proprietăți magice. Cea mai mare bucată de chilhlimbar descoperită vreodată cântarea 9 kg. Pudra de chihlimbar, arsă, emite un parfum usor de pin, uneori este folosită în aromoterapie. Creștinii spuneau ca dacă găsești o bucată de chihlimbar, primești dovada protecției lui Dumnezeu asupra ta.
    Avertisment: este o piatră moale, deci nu purtati inele cu chihlimbar la curatenie, spălat etc. A se evita contactul cu detergenți, cosmetice. Este solubil în alcool, benzină și eter.

rasinaCalități metafizice:
    Puternic rol protector.
    Piatră a norocului, iubirii și frumuseții.
    Purifică organismul, mintea și spiritul.
    Deschide fluxurile energetice.
    Mărește energia pozitivă, optimismul, bucuria, logica, energia spirituală, simțul umorului, calitățile artistice, altruismul, răbdarea, întelepciunea, memoria.
    Se spune că mareste frumusețea interioara și exterioară a purtătorului.
    Reduce gândurile negative, greutățile vieții, tristețea, melancolia, confuzia, dorințele de sinucidere. Aduce calm, puritate, echilibru, energie, noroc, dragoste, armonie, sănătate, putere.
    Este o piatră a dragostei adevarate, ajută la găsirea sufletului pereche.
    Atrage succesul și prosperitatea, sporește câstigurile financiare.
    Atrage persoane plăcute, generoase.
    Leagă mai bine relațiile de familie și de căsătorie, solidifică juramintele matrimoniale.
    Emite o energie caldă și luminoasă care marește buna dispoziție a purtatorului.
    Ține departe negativitatea sau durerea altora cu care purtătorul intra în contact.
    Purifică mediul și protejează împotiva radiațiilor nocive, de aceea e bine să existe unul lângă televizor, computer, aparate electronice sau alte surse de energie, inclusiv solară (a se purta la plajă sau în zilele toride).
    Forta magiei crește cu ajutorul unui chihlimbar, de aceea trebuie avută grijă la blestemele sau cuvintele rele pe care purtătorul le arunca asupra cuiva, pentru că forța lor poate fi mai mare decat s-ar putea astepta.
    S-a considerat că chihlimbarul ar avea proprietați talismanice, și multi oameni au fost îngropați cu obiecte de chihlimbar și amulete pentru a-i proteja în viața de apoi.
    Aduce forță mentală și emoțională și are efect foarte liniștitor.

Efecte asupra sănătății:silver4youro---lant-argint-cu-chihlimbar-250381
    Are puternic rol curativ, benefic pentru sistemul endocrin, ficat, rinichi, intestine, stomac, splină, purifică organismul, tiroida, gât, fortifică sistemul nervos, benefic în caz de durere stomacală, febră, ulcer, astm, dureri de ureche, reumatism, hemoragie nazală, benefic la naștere, reduce durerile din organism, ajută la naștere.
    Încã din antichitate cu chihlimbarul se tratau bolile stomacului și ale intestinului, leșinurile și frigurile. Chihlimbarul coaguleazã sângele, întrerupe stãrile de vomã și nu permite pãtrunderea materiilor strãine în stomac, contribuie la cicatrizarea rãnilor de pe picioare, înlãturã slãbiciunea fizicã.
    Chihlimbarul, prin prisma calitãtilor sale electrostatice și aromatice, creazã în jurul sãu un microclimat deosebit, care umple tot spațiul interior al locuinței și înlãturã bacteriile. În asemenea locuinte oamenii se pot elibera de stres și își pot reface forțele.

    Surse de chihlimbar: cele mai mari depozite de chihlimbar se află în zona Mării Baltice, în special pe coasta Poloniei. Chihlimbarul este, de asemenea, găsit în Republica Dominicană, Mexic, Franta, Spania, Canada, România, Norvegia, Danemarca, Germania, Birmania, și Italia.

    Verificarea autenticității chihlimbarului?
pbr-m-chihlimbar    Un adevărat test pentru a stabili daca dețineti sau nu o adevarată piesa de chihlimbar este să o puneti într-o soluție formata din sare de bucatarie și apă. Aceasta este un test comun pentru verificarea chihlimbarului. Dacă ceea ce se crede a fi chihlimbar este de fapt plastic piesa se va scufunda, daca piesa este chihlimbar adevarat atunci aceasta va pluti în soluția salină.

    Tratarea chihlimbarului – O metodă frecventă de tratare a chihlimbarului este “reconstruirea chihlimbarului,” în acest caz bucăți mici de chihlimbar sunt comprimate în căldură, pentru a forma o bucata mai mare. Chihlimbarul se estompează și începe să se descompuna la 150 grade Fahrenheit și eliberează un parfum asemanator rașinii de pin.

    Întreținerea chihlimbarului
Piatra poate fi curațată utilizând apă caldă și o cârpă moale. Se poate folosi o pânză îmbibată în ulei de masline pentru a reda stralucirea pietrei.
    Nu folosiți niciodata ultrasunete sau abur pentru a curața chihlimbarul, întrucât acestea il vor distruge.
    Nu lasați niciodată chihlimbarul în lumina directă și puternică a soarelui sau în orice loc în care ar putea fi expus la schimbările bruște de temperatură.
    Nu expuneți niciodată chihlimbarul la produse chimice.