Carneol

Carneol 

karneol_carneol_pebels_10764    Variantă microcristalină a calcedoniei, un mineral din grupa cuarțului.
    Numele provine, cel mai probabil din cuvântul latin comum planta (Cornus mas), cornul care are fructele de culoare roșie.
Duritate: 7 (din 10)
Luciu: sticlos
Formula chimică: SiO2
Culori: Cele mai apreciate minerale sunt de culoare roșie închisă translucide privite la lumină cu nuanțe roșii ca focul, mai apar variante de culoare brună uniformă, vărgate, sau cu pete, ca și culori mai deschise aproape roz.
    Aceaste nuanțe de culoare a mineralului se datorează prezenței în cantități diferite a oxizilor și hidroxizilor de fier, oxizii fiind răspunzători de nuanța roșie și hidroxizii de culoarea brună.
    Mineralele ce provin din India prin expunere la soarele fierbinte tropical, hidroxidul s-a transformat în oxid de fier astfel mineralul brun a devenit roșiatic, acest procedeu a fost folosit în antichitate de etrusci prin încercarea modificării culorii mineralului la temperaturi ridicate care în același timp era o metodă riscantă.
    Variantele brune de carneol fiind numite sarder, duritatea mare (7) a permis folosirea mineralului ca obiecte de podoabă: inele, lanțuri, medalioane sau obiecte de artă.
    Este piatra sacră a tibetanilor dar și a egiptenilor și totodată o piatră des utilizată în confecționarea obiectelor de cult budiste.
    Considerată de egiptenii antici un simbol al vieții, această piatră semiprețioasă a fost folosită ca remediu pentru bolile de sânge sau pentru a calma inflamațiile. Astfel. mineralul joacă un rol important în ceremonialul de înmormântare fiind găsit și în mormântul faraonului Tutankhamon.
    Este o piatră energetică, foarte stimulativă în orice plan al vieții, dă chef de viață și de acțiune, îl face pe purtător să ia inițiativa și să acționeze.
    Scade invidia, furia, frica, tristețea, apatia, lenea, pasivitatea, frica de moarte, depresia, ostilitatea, adversitatea, ura.v_muresului_carneol_017_125
    Alungă îndoiala și gândirea negativă, blocajele psihice sau mentale de orice fel. Ne leagă de pământ dându-ne puterea de a trăi, dă vitatiltate și putere de inițiativă, mărind încrederea de sine.
    Deasemenea este utilizat în meditație, focalizează mentalul asupra intențiilor și scopurilor mai înalte.Este indicat pentru persoanele visătoare, confuze și nefocalizate, datorită efectului de stabilizare a momentului prezent, permițând concentrarea asupra evenimentelor curente.
    Puternic rol protector împotriva energiilor negative și a atacurilor psihice. Aduce încredere de sine, calm, echilibru mental.
    Este o piatră a fraternității și înțelegerii între oameni, protejează împotriva invidiei, furiei, gândurilor negative ale altora.
    Deschide accesul spre viețile anterioare.
    Purifică celelalte pietre lângă care este purtat.