Ametist

Ametist
ametist 4

Nume: provine din grecescul “amethystus” care are la bază cuvântul ‘methy’ = vin.

Descriere: varietate violet de cuarț, prezentând uneori striațiuni ondulate sau concentrice, de culoare purpurie sau violet cu inserții transparente sau albe.
Compozitie chimică: dioxid de siliciu cu inserții de mangan (SiO2 + Mn). Culoarea violet este dată de impuritățile de cupru și mangan.

Duritate: 7 (din 10).
Luciu: sticlos.

Culori: violet, mov, lila, culoarea de levanțică sau purpuriu, cu dungi albe sau transparente, în straturi succesive sau perfect transparent. Cea mai bună calitate o are ametistul complet transparent. Culoarea devine mai fadă în lumină solară intensă.
    Din istorie și legendă: Se spunea că dacă se bea dintr-o cupa de ametist, se putea preveni intoxicarea și vindeca beția. Grecii credeau că această piatră aduce dragoste și fericire și protejează împotriva oricarui tip de intoxicație.
    Este o piatră: a spiritualității, a succesului în afaceri.

    Protejează: împotriva gândurilor negative, împotriva magiei negre, împotriva gândurilor malefice, blestemelor, atacurilor psihice, pericolelor, spiritelor rele, împotriva trădării și decepțiilor. Foarte puternic rol protector pentru cei care nu se simt în siguranță sau pentru cei care se tem de accidente sau pericole. (Se spune că dacă un rău voitor face ceva împotriva purtatorului acestei pietre, ametistul își schimbă culoarea și avertizează asupra pericolului).

    Stimulează și amplifică: capacitățile intelectuale și spirituale ale omului, calitățile psihice, curajul, deschiderea spirituală, sentimentul de multumire, intuiția, bunul simț, capacitățile extrasenzoriale, țncrederea de sine, respectul pentru propria persoană, farmecul personal, concentrarea, munca susținută, capacitaățile spirituale.

    Conferă și aduce: putere, stabilitate, rezistență, pace, buna judecată, pace interioara, vise, calm, dragoste, fericire, prietenie, protecție, idei noi, o direcție în momente de derută, stabilitate financiară, prestigiu și recunoastere.

    Reduce: furia, nerăbdarea, coșmarurile, stressul, agitația, depresia, tristețea, disperarea, lipsa de comunicare.

    Ajută: la canalizarea energiilor, la renunțarea la vicii, la temperarea obsesiilor sau dependențelor (ajută dependenții de tutun, mâncare, alcool, sex să renunțe la acestea, dacă este programat special pentru acest scop), la realizare profesională, succes în carieră, la obținerea unei supremații în fața sexului opus.

    Bun pentru: meditație, rugăciune, post și pentru regresii în viețile anterioare.

    Alte calități: purifică, liniștește, transformă energiile inferioare în energii superioare, transformă energia negativă în energie pozitivă, are efect de calmare sau detensionare în perioade de durere, echilibrează karma, pune în legatură cu divinitatea și latura spirituală a fiecăruia, trebuie purtat mai ales de credincioși sau cei care doresc să-și amplifice credința religioasă și divină, la atingerea unor niveluri înalte de spiritualitate, la iluminarea spirituală, la înțelegerea etapelor de transformare în viața omului, precum moartea sau nașterea, pierderea cuiva drag; așezat sub pernă, ajută în caz de insomnie. Face distincția între realitate și iluzie.

    Sfat: apa în care a fost ținut un ametist curat (după procedura de purificare) are efecte benefice; la fel apa poate fi folosită și pentru plante.ametist 02

   Sănătate: ajută la vindecare, absoarbe durerea în piatră, protejează sănătatea. Benefic în caz de insomnie, dureri de cap, benefic pentru ochi, păr, stomac, sistemul nervos central, sistemul digestiv, sistemul endocrin. Echilibrează glicemia, comportamentele deplasate: cleptomanie, alcoolism, dependențe periculoase, vicii. Are efect sedativ, conferă un somn liniștit (se spune că are calitatea de a reduce sforăitul). Bun în caz de diabet, convulsii, nevralgii, dureri de cap, alergii, acnee, migrene, dureri de spate, mahmureala, probleme ginecologice. Ajută la regenerarea țesuturilor.

    Despre Ametist

    Ametistul reflectă o splendidă lumină violetă, culoarea specifică centrului corespunzător celui de-al treilea ochi.
    Este culoarea care poate fi văzută cu ocazia unor apusuri de soare mai deosebite, atunci când amurgul transformă lumina zilei în întuneric.
    Este culoarea care simbolizează trecerea conştiinţei de la starea normală, de veghe, la zonele crepusculare ale stărilor elevate de conştiinţă. În acele momente încântătoare când energia se ridică, ametistul revelează esenţa magicului, abilitatea de a transforma iluzia în realitate.

    Ametistul este una dintre cele mai bune pietre pentru meditaţie. Deoarece culoarea ametistului are cea mai înaltă vibraţie—corespunzătoare celui de-al treilea ochi—, puteţi aşeza o piatră de ametist direct pe acesta zonă (în timp ce persoana stă culcată cu faţa în sus) pentru a ne însoţi în starea de meditaţie.
    Credinţa blândă a ametistului potoleşte temporar procesele gândirii lumeşti ce inundă în mod obişnuit conştiinţa, astfel că mintea poate să experimenteze liniştea eternă. Ametistul ghidează mintea departe de clişeele de gândire egocentriste, ademenind-o către o înţelegere mai adâncă. Pe măsură ce mintea abandonează lupta cu gândurile, licăririle şi sugestiile unei cunoaşteri elevate încep să se infiltreze. Energiile ametistului arată minţii cum să fie umilă, deschizând astfel uşile către o minte rafinată.
    Calmul interior şi pacea induse de această piatră ne fac capabili să plonjăm adânc în oceanul de linişte şi să devenim parte din seninătatea care există dincolo de activitatea mentală. Ametistul este printre noi pentru a ne învăţa lecţia umilinţei. Este de dorit să îi arătăm minţii cum să se abandoneze total în faţa altarului sinelui. Numai atunci vom putea păşi dincolo de pragul care ne desparte de regatul adevăratei cunoaşteri şi înţelepciuni. Doar atunci când mintea îşi dă seama că există ceva mai măreţ decât ea, că este limitată şi că simţurile nu pot percepe decât o mică parte din adevăr, abia atunci ea va putea să înţeleagă sensul vieţii şi al existenţei. Doar când renunţă la tot ce credea că este adevărat va putea cunoaşte realitatea ultimă. Doar prin umilinţă poate energia să se înalţe până la capăt pentru a realiza experienţa celei mai înalte conştiinţe. Ametistul este printre noi pentru a ne spune: „descătuşaţi-vă şi credeţi”, „renunţaţi la tot ca să primiţi mai mult”, „plecaţi-vă pentru a deveni o parte a unui întreg mult mai mare”, „goliţi-vă, ca să vă puteţi umple complet”, „fiţi umili pentru ca puterile universului să vă poată conduce pe calea cea mai bună” . Deoarece ametistul indică înţelepciunea şi o înţelegere superioară, el este foarte folositor acelora care plâng dispariţia unei persoane iubite. Prezenţa lui aduce confort pe măsură ce subconştientul ne comunică faptul că nu există moarte, ci doar o tranziţie, o schimbare a formelor.
    Ametistul va sfătui acele persoane în tăcere, spunându-le: „Sărbătoriţi libertatea, pe care cei dragi şi-au găsit-o; bucuraţi-vă că sufletul a fost eliberat din închisoarea corpului fizic; ajutaţi acest proces abandonând supărarea şi trimiteţi în schimb gânduri de bucurie şi rugăciuni de dragoste”. Moartea este jelită doar pentru că noi nu am învăţat despre eterna existenţă a sufletului. Ametistul poate fi numit „piatra-suflet” deoarece el îşi trimite mesajele către acel nivel al fiinţei.

Modified by CombineZP    El iniţiază experienţe foarte profunde în adâncul sufletului. Deoarece ametistul comunică direct cu sufletul, este o piatră pe care ar fi ideal s-o ţinem în mînă sau să medităm cu ea asupra experienţei morţii. Atunci când există o puternică identificare cu forţa sufletului, eliberarea efemerului corp fizic este realizată mult mai uşor şi înţelegerea trecerii poate fi făcută în siguranţă şi pace. De aceea este o piatră ideală pentru a fi dăruită acelora care suferă de boli incurabile sau pentru a fi folosită în pregătirile necesare pentru conştientizării experienţei morţii.
    Datorită efectului de calmare a mentalului, ametistul este o piatră care poate fi folosită în cazul suprasolicitărilor sau al stărilor mentale copleşitoare.
    Este una dintre cele mai bune pietre care pot fi folosite în caz de tensiuni sau migrene deoarece uşurează anxietăţile mentale care tind să cauzeze aceste suferinţe. Violetul ametistului este compus din mai multe nuanţe de albastru şi roşu.
    Albastrul aduce pace în zona de acţiune a energiei roşului, de aceea este recomandat pentru persoanele cu porniri şi uşor iritabile (energiile culorii roşii). Ametistul poate fi ţinut în mână, purtat la gât sau se poate folosi în meditaţie; este foarte util pentru restabilirea echilibrului mental.
    Ametistul este în mod special de mare ajutor persoanelor care suferă în mod curent de coşmaruri. Înainte de culcare puneţi un cristal de ametist pe frunte şi programaţi-l să vă protejeze pe timpul somnului. Pe urmă puneţi-l sub pernă şi dormiţi liniştit (este indicat pentru oricine doreşte să aibă vise plăcute). Atât cristalele cu o singură terminaţie cât şi mănunchiurile mici de astfel de cristale pot fi ţinute în mîna stângă (cu vârful îndreptat către braţ), cu scopul de a atrage în corp energiile pietrei în timpul meditaţiilor. Acest lucru va relaxa sistemul fizic şi vă va face mult mai sensibili la efectele experienţelor meditative.
    Mănunchiurile mari de ametist sunt ideale pentru a fi aşezate pe altarele de meditaţie şi folosite ca obiecte asupra cărora să ne focalizăm atenţia. Acest tip de meditaţie va antrena mintea pentru a fi centrată şi calmă, în timp ce conştiinţa este focalizată asupra lumii obiective.
    Cristalele de ametist sunt foarte buni prieteni cu cuarţurile roz. În timp ce violetul blând al ametistului calmează mintea, rozul delicat al cuarţului roz linişteşte inima. Aceste pietre pot fi folosite împreună în timpul tratamentului cu cristale, purtate ca bijuterii sau folosite în meditaţie, aducând treptat pace şi echilibru la nivel mental şi emoţional.