Atmosfera astrală a lunii septembrie 2017

                       Atmosfera astrală a lunii septembrie 2017
 
        „Cine poate răbda merge înainte. Răbdarea este amară, dar roadele sale sunt dulci.” Le Rochefoucauld 
       Septembrie începe (astrologic) cu soarele în semnul Fecioarei și sfârșește în semnul Balanței. Din punct de vedere astronomic luna septembrie începe cu soarele în constelația Fecioarei și se sfârșește cu soarele în constelația Balanței. Numele lunii septembrie (latină: September) vine de la cuvântul latinesc septem, șapte, pentru că luna septembrie era a șaptea lună în calendarul roman. Grecii numeau luna septembrie Boedromion. În România, luna septembrie, popular, se numește Răpciune. Este luna cea mai importantă pentru cei care au trudit pământul, acum fiind momentul culegerii roadelor muncii de peste an.
       Până în data de 22 septembrie Soarele tranzitează zodia Fecioară, un semn mobil, feminin, guvernat de Mercur. Semnul rodnic și strângător al zodiei Fecioară ne înzestrează cu pragmatism, simț practic, conștiinciozitate, spirit critic, organizatoric, prevăzător, atenție la detalii, capacitatea de analiză, cercetare, perfecționare a propriilor abilități și talente, preocuparea pentru igienă, curățenie generală, igienizarea spațiului în care trăim și/sau muncim.  
       În data de 5 septembrie, Mercur își reia mersul direct în zodia Leu ceea ce ne va da o mai mare deschidere către ceilalți, capacitatea de a conversa sincer, fără a ne simți judecați exprimându-ne cu mai multă ușurință propriile idei, reușim să fim mult mai eficienți în activitățile care ne solicită din punct de vedere cognitiv, rezolvăm cu mai multă ușurință treburile cotidiene. În data de 10 septembrie Mercur revine în zodia Fecioară (zodia de domiciliu și de exaltare) astfel că se trece de la o analiză superficială asupra informației la tendința de a fi teatrali în conversație, lăsăm rațiunea să domine sentimentele. Emoțiile, ideile și informațiile sunt analizate cu mai multă obiectivitate, catalogate cu atenție. Există însă riscul de a fi prea critici, pragmatici în relația cu ceilalți oameni. Ciclul retrogradării lui Mercur se va încheia în data de 19 septembrie, atunci când Mercur va ajunge la gradul la care și-a început retrogradarea în zodia Fecioară.  Este vorba despre o perioadă deosebită, în care avem ocazia să clarificăm anumite situații, având șansa de a ne elibera din anumite blocaje, limitări reușind să vedem direcția clară către care să pornim. În ultima zi a acestei luni Mercur intră în zodia Balanță și aduce dorința de cooperare, de comunicare flexibilă, capacitatea de a readuce starea de echilibru și înțelegere prin intermediul conversației, a comunicării sincere. Mintea tinde să fie într-o continuă căutare a dreptății și echilibrului fiind capabilă să găsească soluții abile, diplomatice, în situațiile de conflict.
       În aceeași zi de 5 septembire Marte (energia acțiunii) își începe tranzitul prin zodia Fecioară. Tranzitul lui Marte prin zodia Leu, până în data de 5 septembrie, ne predispune la acțiuni spontane fiind mult mai dinamici, pasionali conferind înclinare către risc și aventură, inclusiv la nivel senzual și afectiv. Ne dă posibilitatea să ne bucurăm de rezultatele propriei creații (zodia Leu este asociată cu inima). Cu Marte în zodia Fecioară suntem mai conștiincioși încercând să ne îndeplinim sarcinile de lucru concentrându-ne mai mult pe latura practică, încercând să concretizăm propriul ideal, să acționăm în sensul îndeplinirii scopului propus. Este vorba despre capacitatea de a depune efort în numeroase acțiuni mărunte fiind atenți la detalii care cer atenție și concentrare. Starea de tensiune riscă să degenereze în atitudine critică, bârfă, dorința de a acționa împotriva altora din invidie. O perioadă tensionată, în care vom simți, în mod pregnant, acțiunea lui Marte, este în preajma datei de 24 septembrie, atunci când Marte se află în opoziție cu Neptun retrograd iar aceasta predispune la implicarea în acțiuni care contravin intereselor personale, urmărind realizarea unui scop iluzoriu. Este vorba de răzvrătire împotriva legilor, canalizarea energiei într-o direcție (auto)distructivă, există pericolul de accidente, răniri, scandaluri, pot să apară unele probleme de sănătate.
        Luna Plină are loc în semnul Pești, în data de 6 septembrie, la ora 10:02’, la 13ᵒ53’. Opozitia luminariilor se formeaza pe Axa afectivă, cu Luna în semnul Pesti, în casa a V-a, casa dragostei și a copiilor dar și a jocului și creativității, a hobby-rilor. Soarele se află în casa a XI-a, casa prietenilor și a protectorilor, a idealurilor, a grupurilor și organizațiilor. Ascendentul momentului se află în zodia Balanță, în conjuncție cu Jupiter, guvernatorul tradițional al zodiei Pești. Axa Fecioară – Pești este axa sănătății și a limitărilor. Oferă lecții dure legate de purificare fizică și spirituală. Luna plină din casa a V-a, în conjuncție cu Neptun, are menirea de a trezi în interiorul nostru spiritul de sacrificiu pentru persoana iubită, pentru copil, credința că Dumnezeu ne veghează, indiferent de încercările cu care ne confruntăm. Totul este să avem curajul de a căuta și să găsi echilibrul între iubirea primită și cea oferită privind, atât împlinirile cât și dezamăgirile cu detașare, cu obiectivitate ajungând astfel să ne regăsim pacea interioară. Pluton mediază Luna Plină în semnul Pești și ne spune despre nevoia de a ne asuma responsabilitatea, de a desființa structurile învechite, ceea ce ne ține pe loc, nevoia de transformare prin credință și iubire.
       Venus tranzitează zodia Leu până în data de 20 septembrie  astfel că vibrația acestei zodii de foc conferă relațiilor pasiune, apariția unor povești de dragoste pline de farmec, strălucire, spontaneitate, nevoia de iubire putând să ne conducă către relații care nu corespund întocmai așteptărilor noastre. Dorințele și sentimentele de dragoste sunt exprimate direct, pasional (Venus în Leu: trigon cu Saturn – 13 septembrie; sextil cu Jupiter – 14 septembrie; trigon cu Uranus retrograd – 18 septembrie). Acestea sunt aspecte astrale care amplifică trăirile în plan emoțional, sentimental, dorința de implicare în relații de lungă durată, îndrăgostiri la prima vedere, tendința de a vedea partea frumoasă dintr-o relație de iubire. Odată cu intrarea lui Venus în zodia Fecioară (în cădere), în data de 20 septembrie, există tendința de a „despica firul în patru” în cadrul unei relații, se insistă mai mult pe critica față de persoana dragă.  Sentimentele sunt mult mai reținute fiind destul de greu să exteriorizăm ce simțim, vis-a-vis de o persoană de sex opus. Se va pune mai mult accent pe relațiile din interes urmărindu-se latura practică. Venus se află în semnul Fecioară (Venus opoziție Neptun retrograd – 30 septembrie) ceea ce conduce către trezirea la realitate, vis-a-vis de o relație de dragoste, o dezamăgire menită să ajute la observarea realității din cadrul relației.
       Luna Noua în zodia Fecioară are loc în data de 20 septembrie, la ora 8:29’. Aspectul exact al conjuncției luminariilor se formează la la 27ᵒ27’ în zodia  Fecioară, în casa a XII-a. Ascendentul acestui moment are loc în zodia Balanță. Luna Nouă din zodia Fecioară favorizează demersurile care țin de sănătate, muncă, relația cu subalternii, noi posibilități de a demara acțiuni ce vizează găsirea unor soluții legate de o problemă mai veche de sănătate (Luna Nouă în casa bolilor cronice, casa a XII-a). Este nevoia de a ne preocupa cu mai multă seriozitate de propriul organism, putem decide să urmăm un nou regim alimentar și de viață. Casa a XII-a este considerată o casă karmică, asociată cu trecutul obscur al altor vieți,  cu inconștientul colectiv și cu lumea viselor sau cu legăturile noastre în planul astral. Este o casă a sacrificiilor și izolării, a dușmanilor ascunși, a marilor boli și crize. La  nivel profund reprezintă casa integrării în universul spiritual și a inamicilor care stau ascunși în propria ființă. Fantasmele, confuziile, pierderea contactului cu realitatea înconjurătoare, temerile ancestrale, dilemele existențiale, gradul de credință sunt specifice acestei perioade (Mercur, guvernatorul zodiei Fecioară, se află în opoziție cu Neptun retrograd). Luna nouă în casa a XII-a, are legătură cu secretele, misterele, cu tot ce este ascuns putând marca un nou început, aflat sub impulsul acțiunilor venite din partea celor care ne-au provocat suferință, dezamăgiri, trădări fiind momentul de trezire, de sondare a propriei ființe, de scufundare în neant înainte de a face saltul decisiv către lumină, către împlinirea celor mai importante aspirații.
       Trecerea Soarelui în zodia Balanţă (echinocțiul de toamnă din 22 septembrie), în mod simbolic, arată că omul şi-a depăşit înlănţuirile prin supunerea şi răbdarea Fecioarei iar acum, după ce a trecut de instinctul critic, perfecţionist, doreşte să împărtăşească cu ceilalţi tot ce este mai bun și mai frumos. Se trezeşte aspiraţia către armonie, echilibru cu ceilalți, se conștientizează  mult mai ușor nevoia de a iubi și de a fi iubiți, de a ne dedica celorlalți, în acest fel regăsindu-ne  mai împliniți. Influenţa specifică energiilor zodiei Balanţei ne atenţionează asupra responsabilităţii cu care trebuie să cultivăm relaţiile cu ceilalţi şi mai ales relaţia de cuplu.
       Echinocțiul de toamnă este un moment special în marele ciclu al naturii, perioada de toamnă fiind, prin excelență, un moment al recoltei pentru cei din emisfera nordică. În acest an Echinocțiul de toamnă va avea loc în data de 22 septembrie, la ora 23:01’, atunci când Soarele va trece din semnul zodiacal al Fecioarei în cel al Balanţei. La Echinocțiul de toamnă razele Soarelui cad din nou perpendicular pe ecuator (ca și la momentul de Echinocțiul de primăvară) ziua fiind egală cu noaptea.  
        Pluton este văzută ca fiind o planetă a destinului și a voinței Divine, a transformării, a lucrurilor inevitabile, impuse din afară de situațiile sociale sau de evenimente personale aparent predestinate. Pluton, octava superioară a lui Marte, vine cu îndemnul de a ne concentra pe realizarea propriilor proiecte. Prin intermediul acestuia avem ocazia să observăm ce anume avem de transformat, de eliminat din propria existență pentru a reuși să facem față cerințelor societății actuale. Ne îndeamnă să ne eliberăm de tot ce este învechit, perimat astfel încât să putem merge pe un nou drum, mai maturi și mai înțelepți. Pluton retrograd ne răscoleşte, ne provoacă, nu ne lasă în pace până când nu aducem modificările necesare în viaţa noastră, atât pe plan social cât şi individual. Am avut destul timp la dispoziție să facem corecțiile necesare (din 20 aprilie și până în 28 septembrie), să depistăm ce anume ne blochează propria evoluție, ce avem de transformat într-un anumit domeniu de viață (în funcție de aspectele astrale din tema natală a fiecăruia) pentru ca acum să putem porni pe un nou drum, cu mai multă încredere în propriul țel.
        Începutul de lună poate fi oarecum confuz încercând să ne adunăm puterile pentru această toamnă. Este recomandat să evităm începerea unor noi proiecte de anvergură, semnarea de documente care implică asumarea de mari responsabilități, demararea unui proces în justiție, începerea de noi colaborări, până în data de 5 septembrie. O perioadă favorabilă demarării unor inițiative, proiecte pe termen îndelungat este după data de 22 septembrie. Până atunci este indicat să ne eliberăm din relațiile toxice, să lăsăm la o parte ceea ce nu ne ajută să ajungem la adevărata înălțime nereușind să ne comportăm și să ne exprimăm eficient. Este o perioadă de reflexie dar și de acțiune, de acumulare dar și de împărtășire a propriilor experiențe, de eliberare din constrângeri dar și de conștientizare a ceea ce ne este de folos în plan personal și relațional.
        Vă doresc să vă bucurați de o toamnă plină de împliniri !