Saturn

Saturn

    A doua planetă ca mărime și a șasea planetă de la Soare este Saturn.

    Ca și Jupiter, este alcatuită mai ales din hidrogen, care acoperă un miez de piatră. Benzile sale sunt mai puțin evidente și au mai puține trăsături caracteristice, cu excepția punctelor albe cauzate de furtuni.
    Este planeta cu cea mai scazută densitate. Saturn are un sistem de inele extins la 33 de luni.
    Datorită combinației dintre densitatea mică, rotația rapidă și starea fluidă, Saturn este un sferoid aplatizat; este turtit la poli și bombat la ecuator. Razele ecuatoriale și polare diferă cu aproape 10% – 60.268 vs 54.364 km. Celelalte planete sunt și ele turtite, dar într-o măsură mai mică. Saturn este singura planetă din Sistemul Solar mai puțin densă ca apa. Deși miezul planetei este mai dens ca apa, densitatea specifică obișnuită a lui Saturn este de 0.69 g/cm3 datorită atmosferei sale gazoase. Saturn cântărește doar cât 95 de Pământuri, comparativ cu Jupiter, care are masa de 318 ori mai mare decât a Terrei, dar mai mare doar cu 20% decât Saturn.

    Galilei a descris inelele lui Saturn ca pe niște “urechi”, când le-a observat pentru prima dată, în 1610. Forma lor de “inele” nu a fost explicată până în anul 1656.

Saturn2

    Sistemul de inele are până la 2 km grosime, acestea fiind alcătuite din mii de roci acoperite de gheață și particule de nisip. Astazi există șapte inele principale. Particulele variază în diametru de la câteva miimi de centimetru la câțiva metri.

    Peste jumatate din lunile lui Saturn sunt mici și au forma neregulată. De departe, cea mai mare este Titan, care îl depașește în dimensiune și pe Mercur. Este una dintre cele 3 luni ale Sistemului Solar care au atmosferă. Titan este o sferă din piatră și gheață, înconjurată de o mantie groasă de azot.