Neptun

Triton

    Ca și Uranus, Neptun este o lume rece și îndepartată. Este asemănător cu acesta ca dimensiune și are aceeași culoare verde-albastruie, datorită atmosferei bogate în metan și în hidrogen. Centurile și zonele sunt vizibile doar la suprafața acoperită de nori. Alte trăsături vizibile sunt norii albi și Pata Neagră.

    Neptun a fost descoperită în 1846, însă inelele întunecate – două mai largi și două mai înguste – și șase dintre cele 13 luni ale sale au fost descoperite de Voyager 2, în 1989. Neptun pare albastru pentru că atmosfera superioară absoarbe lumina roșie și o reflectă pe cea albastră.
Neptun este planeta cu cei mai puternici curenți de aer din Sistemul Solar. Au fost înregistrate viteze ale vântului de până la 2 200 km/h. Vânturile bat spre vest – direcția opusă rotirii planetei.

Neptun1 Neptun2

    Triton este cea mai mare lună a lui Neptun, fiind cel mai rece spatiu din Sistemul Solar, cu temperaturi de -235˚ C.
   Triton are o atmosferă subtire, alcatuită mai ales din azot, fiind una dintre cele trei luni cu atmosferă. Suprafața sa își modifică relieful, vulcanii aruncând în afară azot și praf negru, descriind dungi pe suprafața crapată și încrețită a planetei.

Marea pata neagra

    Marea Pată Neagră este o furtună uriașă de vânturi extrem de puternice. Este întinsă pe o suprafață ovală cu presiune imensă și cu diametrul de 12 000 km.