Planete (astronomic)

             Planetele Sistemului SolarSistemul solar

     Cele nouă planete ale Sistemului Solar au foarte multe aspecte în comun. Toate au orbita eliptică în jurul Soarelui și toate au luat nastere din praful și gazele care au rămas după formarea acestuia. Însă planetele au dimensiuni și structuri diferite. Cele patru, mai apropiate de Soare, printre care se află și Pământul, sunt sfere din piatră. Ele sunt minuscule în comparație cu cei patru giganți, care par să fie sfere de gaz, însă sunt solide și lichide sub atmosferele lor subțiri. Cea mai îndepartată, Pluto, este o sfera de rocă de mici dimeniuni.

         Planetele din piatră

    Cele patru planete de langă Soare, sunt, în ordine crescatoare: Mercur, Venus, Pământ și Marte. Sunt mase de rocă, însă au trăsături distincte. Doar două dintre acestea, Pământul și Marte, au sateliți naturali. Cea mai mică și cea mai îndepartată dintre planetele Sistemului Solar este Pluto. Și aceasta este o planeta de rocă, însă, din cauza distanței mari fata de Soare, este o lume înghețată. Este foarte diferită de vecinii săi, giganții de gaz și reprezintă încă un mister.

         Planetele din gaze

     Există patru planete din gaze. De la Soare, în ordinea mărimii sunt: Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun. Acestea sunt cele mai mari planete, giganții Sistemului Solar. Este vizibil doar invelișul exterior de gaze al acestora. Fiecare are o atmosfera densă, adâncă, acesta fiind motivul pentru care sunt numite planete de gaze, dar nu este singurul. Chiar sub stratul de gaze există un strat de lichid, iar miezul planetelor este solid. Toate patru au inele și mai multi sateliți naturali.

Pentru detalii, click pe imagini!

Pluto 02   Mercur 02   Venus  Pamant 02
                    Pluton                                            Mercur                                                        Venus                                        Pământ
 
Marte 02    Jupiter 02    Saturn 02   Uranus 02
                 Marte                                             Jupiter                                                   Saturn                                                Uranus
 
Neptun 02
             Neptun
[sbscrbr_form]