Aspecte planetare

Aspecte planetare
     Prin aspect se înțelege, în sens astrologic, unghiul format între două puncte dintr-o astrogramă. Cel mai frecvent folosite sunt aspectele interplanetare, adică unghiul format pe cercul zodiacal de două planete. Geometric, este vorba de unghiul cu vârful în centrul cercului zodiacal și cu laturile trecând prin punctele unde se găsesc două planete. Măsura acestui unghi este aceeași cu măsura în grade și minute) a arcului de cerc dintre pozițiile celor două planete. Dar în alte cazuri se iau în considerare și aspectele formate între alte puncte importante din tema studiată.
     O planetă bine aspectată înseamnă că primește de la alte planete pe astrogramă multe aspecte pozitive: sextile, trigoane.
     O planetă rău aspectată este o planetă care primește careuri sau opoziții de la alte planete.
     O planetă neaspectată este acea planetă singulară pe astrogramă, care nu formează niciun aspect cu alte planete.
     Aspecte favorabile : conjuncția, sextilul, trigonul
Aspecte planetare majore
CONJUNCTIA –face aspect de 0º (8º), adică două planete suprapuse sau aflate la distanță foarte mică una de alta care se întâlnesc în în aspect conciliator, constituind întâlnirile existenței umane, aducând și având loc interacțiuni, asocieri, întâlniri ș iacțiune care depinde se zodia, casa și aspectele celelalte din astrograma persoanei respective. Conjuncția are influențe negative, în cazul n care sunt implicate planetele: marte, saturn, Uranus, Pluto – uneori Jupiter- nu poate fi o garanție că o astfel de conjuncție este pozitivă, depinzând de situația dată și concretă, în funcție de tema natală a persoanei respective.
SEXTIL – face aspect de 60º (4º), reprezentând aspectul de comunicare, de schimb, de mișcare, aducând persoanei în cauză șanse, cooperare, susținere, expresie de sine reușind să aibe o realizare și un folos din această conjunctură favorabilă aspectată în temă. Este un aspect de comunicare, de schimb, aducând șanse, susținere.
TRIGON – face aspect de 120º ( 8º) aducând șansa derealizări, de evoluție, de înțelegere, capacitate de expresie, inspirație, achiziție, potențial, bucurie.
Aspecte nefavorabile (opoziția, cuadratura- careul)
CUADRATURA – aspect de 90º (orb 8º) aduce schimbări forțate și radicale, conflicte, eforturi, ruptură, transformare. Pare să fie cel mai dur aspect întrucât blochează adeseori evoluția aspectelor bune, aducând frământări sufletești ce pot afecta în mod dramatic viața unei persoane. Omul care a ajuns la o oarecare maturitate spirituală poate să evite multe provocări arătate de aspectul de cuadratură.
OPOZIȚIA – aspect de 180 ( orb 8º) de grade ce poate aduce dezechilibru, obstacole, complementaritate; aduce opoziția, confruntări, dezechilibru/ echilibru, diferențe, uniune. Exisăt și opoziții de complementaritate sau de atracție, ce lucrează după pricipiul ” contrastele se atrag”.
 
Aspecte planetare minore
Dodectil/ Semisextil – unghi de 30º ( orb de 2º) exprimă parțial trăsăturile cuadraturii și respectiv ale sextilului.
Octil / Semicareu – unghi de 45º (orb de 2º)
Trioctil – unghi de 135º( orb2º) este mai dur decât cuadratura sau opoziția, lansează mesajele sale într-o manieră decisivă, determinând o creștere spirituală importantă;
Inconjunctie – unghi de 150º(orb 2º) evidențiază inhibițiile, frustrările sau lipsa de comunicare ce îl face pe individ să-și refuze dreptul la bucuriile vieții;
 
              Novil – unghi de 40 º (orb de 2º) îl ajută pe om să acceadă la subconștientul colectiv și să se cunoască.
 
              Quintil – unghi de 72 º (orb 2º) este un aspect creator.
 
    Este necesar ca o persoană să aibă în tema natală și aspecte dinamice pentru a evolua. Numai aspectele benefice pot conduce la o stare de pasivitate a individului, acesta complăcându-se în a rezolva cu ușurință toate sarcinile apărute în calea sa. Astfel că :
     – absența conjuncțiilor în tema natală (0º± 8º) poate aduce dificultăți în concretizarea proiectelor, tendințe de dispersare și probleme de definire a scopurilor;
     – absența trigonului din tema natală (120º± 8º) aduce necesitatea efortului suplimentar în orice acțiune. Individul va trebui să-ți echilibreze raporturile cu alții și să fie creativ;
     – absența sextilelor (60º± 4º) aduce dificultăți în exprimare, în afirmarea capacităților mentale și intelectuale;
     – absența cuadraturilor (90º± 8º) aduce dificultăți de identificare a propriilor probleme, dificultatea individului de a înțelege ce are de făcut în această existență. El va trebui să își creeze propriile provocări pentru a evolua. O cuadratură conferă o puternică motivație interioară pentru a acționa;
     – absența opozițiilor (180º± 8º) denotă dificultăți în observarea realității, individul fiind foarte subiectiv. Are dificultăți în a-i înțelege pe ceilalți, neputând să se adapteze la nevoile celuilalt.
[sbscrbr_form]