Fazele Lunare

Fazele Lunare
001

          Luna are domiciliul în zodia Rac, este exaltată în semnul Taur, se află în exil în semnul Capricorn și cădere în zodia Scorpion. I se atribuie următoarele părți ale corpului: intestin, stomac, uter, creier și ochiul stâng. Reprezintă imaginea mamei și femeia din viața fiecăruia dintre noi, educația copiilor, strămoșii și originile, instinctul, rutina zilnică. Răspunde de emoțiile noastre, reprezintă sufletul, sensibilitatea. Luna reprezintă în mod simbolic sufletul nostru, tărâmul amintirilor, a sentimentelor și viselor.

            De-a lungul timpului, omul a  observat că multitudinea fenomenelor existente pe Pământ sunt în strânsă corespondenţă cu mişcările Lunii, ale Soarelui şi ale celorlalte planete din Sistemul nostru Solar. S-a descoperit că mersul Lunii este în legătură cu multe evenimente naturale, cum ar fi: fluxul şi refluxul, creşterea plantelor, vremea, menstruaţia la femei. Succesul multor activităţi (semănatul, culesul, tăierea lemnelor, gătitul, spălatul, începerea tratamentelor, luarea de sânge, intervenţiile chirurgicale, etc.) depinde într-o mare măsură de poziţia Lunii în raport cu Soarele, cea care determină FAZELE LUNII.

            Are un ciclu de aproximativ 29 de zile și jumătate, traversând o zodie în două zile și jumătate. În funcție de poziția Lunii față de Soare putem determina principalele momente din Ciclul Lunar, văzute în corelaţie cu faze ale unui proiect în desfăşurare.

002

            Momentul de Lună Nouă – este atunci când cele două Luminarii se află în conjuncție reprezentând, de fapt, începutul unui nou ciclu Lunar. Este momentul de însămânțare, de plantare a noilor idei, proiecte. Energia este minimă astfel că este important să nu acționăm, ci doar să gândim, să ne notăm ideile. În general, momentul de Lună Nouă favorizează întâlnirile care se doresc a rămâne secrete, ferite de ochii lumii. Înainte de a ne lansa o dorință, trebuie să ne fie clară în minte forma acesteia, înainte de a o pune în practică. Este important să așteptăm momentul de fază în creștere a Lunii (cel puțin la 18 ore de la momentul maxim de Lună nouă) pentru a începe orice activitate importantă.

 

            Faza de creștere sau răsadul în care am plantat sămânța, ideea, proiectul. Este perioada de dedicare, de concentrare a energiei, a voinței în direcția îndeplinirii unui țel clar. Este o perioadă favorabilă pentru demararea acțiunilor, lansarea proiectelor sau dezvoltarea lor.

            Primul PătrarLuna în creştere la 90° de Soare (în cuadratură). Este o perioadă de evaluare, de ajustare a unor idei, proiecte, acțiuni pe care ni le-am propus la Luna Nouă. Trebuie observat cu sinceritate dacă suntem mulțumiți de cum se derulează lucrurile în viața noastră, dacă are rost să ne mai concentrăm efortul pe o anumită direcție. Se iau decizii de corectare, de eliminare a ceea ce ne blochează o anumită dorință, acțiune. Poate fi vorba despre o perioadă critică, trăită cu intensitate, totul este să ne ghidăm după ceea ce simțim.

            Luna în creşterese află la 120 de grade față de Soare (în trigon). Pot apărea schimbări având ocazia să corectăm greșelile făcute de la Luna Nouă până în acest moment. Este șansa de a face unele îmbunătățiri la proiecte, să le dăm o formă finală. Este o perioadă de creativitate maximă, de găsire a unor soluții optime pentru unele relații, activități.

            Înainte cu două zile de Luna Plinăîn ciclul Lunar există un moment foarte important, evidenţiat mai ales în tradiţia astrologică orientală, care arată că, e o zi privilegiată fiind numită ziua frumuseţii şi a armoniei universale (denumirea orientală este de Tripura Sundari). Rezultatul observaţiilor din această perioadă arată că aceasta este o zi eficientă pentru a ne implica în acţiuni de mare anvergură dar care sunt în armonie cu aspiraţiile noastre sufleteşti, o zi în care se pot remedia multe probleme existente în plan relaţional, amplifică creativitatea, exprimarea sentimentelor şi a trăirilor, inspirațiile artistice.

            Luna PlinăLuna în opoziţie cu Soarele. Luna Plină amplifică stările negative, cum ar fi: orgoliul, mânia, egoismul, tendinţele dominatoare. În această perioadă este foarte important să ne cultivăm: bunul simţ, detaşarea, umilinţa, simplitatea, bunăvoinţa, să evităm polemicile, starea de agresivitate, certurile, dușmănia întrucât conflictele ce se declanșează acum pot avea impact de lungă durată. Acțiunile noastre vor atrage atenția și orice tensiune acumulată tinde să răbufnească. Este bine să fie evitate intervențiile chirurgicale, extracțiile dentare, efortul peste măsură. Este o perioadă de materializare și conștientizare.

            Luna în scădere se află la 120 de grade de Soare – în trigon. Este perioadă potrivită pentru o nouă înțelegere a necesităților și sensului în care trebuie acționat pentru a evolua, a progresa mai mult. Este timpul să dăruim și să împărtășim cu ceilalți realizările, proiectele noastre.

            Ultimul Pătrar Luna în scădere la 90 de grade de Soare (în cuadrat). Nereuşitele din ciclul acesta pot determina unele crize şi frustrări forţând luarea unor decizii de schimbare, aparent mai dificile, pentru ciclul următor. Pe moment nu este nimic de făcut concret dar deciziile luate acum merită să fie puse în acţiune în proiectele viitoare. Ele ar putea fi, dintr-un anumit punct de vedere, cele mai bune realizări ale acestui proces.

            Luna în scădere (la 60 de grade de Soare – în sextil)este un alt moment de împăcare cu sine, când avem ocazia să ne clarficăm ideile, să găsim noi direcții eliberându-ne de resentimente, amintiri care ne provoacă durere. Perioada cu Luna în descrestere este favorabilă renunțării la anumite activități, evenimente, relații care nu ne mai împlinesc. În ceea ce privește sănătatea, de regulă, se face mai ușor dezintoxicarea organismului, operațiile chirurgicale (inclusiv extracțiile dentare) și curele de slabire. Este momentul să ne eliberăm de gânduri negative, de ură, dorința de răzbunare.

         Luna în scădere (la 30 de grade de Soare – semisextil) – sunt ultimele zile dinaintea Lunii noi când deja Luna „dispare” de pe cer fiind un moment potrivit pentru starea de introspecție, de meditatie și cercetare lăuntrică. În tradiția spirituală orientală, cu puţin timp înainte de maximul de Lună Nouă, Shiva Ratri sau noaptea lui Shiva, reprezintă ultima fază de descreştere a Lunii generând un efect de maximă purificare care se manifestă atât în fiinţa umană cât şi în natura înconjurătoare. Ne pregătim pentru un nou Ciclu Lunar.